Paks után Mohit is bevehetik az oroszok

Az olasz többségi tulajdonban lévő szlovák villamos műveknek adott szokatlanul bőkezű orosz hitel felerősítette azokat az ottani félelmeket, hogy az orosz állam érdekkörébe kerülhet a cég tulajdonában lévő mohi atomerőmű.

Jókora riadalmat váltott ki az a bejelentés nemrég Pozsonyban, amely szerint az orosz Sberbank hét és fél éves futamidőre 870 millió eurós hitelt nyújtott a szlovák villamosművek részvénytársaságnak. Az aggodalomnak két oka is van. Az egyik, hogy Szlovákia áramtermelő cégének 66 százalékos többségi tulajdonosa, az olasz Enel újabban az eladás lehetőségét lebegtette meg: a gazdasági válság előtti előrejelzésekhez képest középtávon jóval kevesebb energiára van szüksége ugyanis az országnak, ráadásul a villamos áram világpiaci ára évek óta csökken. Súlyos gondot jelent számukra az is, hogy anyagi problémák, valamint a kisebbségi tulajdonost képviselő szlovák kormánnyal elhúzódó viták miatt idén sem tudják átadni a Lévához (Le vice) és a magyar határhoz közeli mohi (Mochovce) atomerőmű harmadik és negyedik blokkját, holott az eredeti terv szerint ezt legkésőbb 2012-ben kellett volna megtenniük. Kezdetben 2,78 milliárd eurós költséggel számoltak, amely mára már 3,8 milliárdra növekedett, s a Fico-kabinet ezt is csak több hónapos késéssel hagyta jóvá. Az olaszok a megnövekedett költségeket azzal indokolják, hogy a fukusimai földrengést követő súlyos nukleáris üzemzavarok miatt az eredeti terveket módosítani kellett, emiatt további korszerű biztonsági berendezések alkalmazása vált elengedhetetlenné.

– Ha megtehetném, akkor azonnal elvenném vagy megvenném a mohi atomerőművet az olaszoktól, akiknek a jelek szerint nincs kellő tapasztalatuk, sem anyagi forrásuk ilyen nagy beruházáshoz – háborgott a szlovák kormányfő. Aligha tévedett, hiszen a szlovák villamosművek már eddig is több milliárd eurós orosz hitelből vásárolt fűtőelemeket a működő két blokkhoz, technológiát pedig a további kettőhöz. Az olaszok egyelőre annyit közöltek hivatalosan, hogy a kedvező feltételekkel megszerzett hitelekből az előzőeket fizetik ki. Az ügylet további részleteiről nem voltak hajlandók nyilatkozni.

Nem ilyen egyszerű a helyzet – mutatnak rá az aggodalom másik okára a pozsonyi szakértők. Akik szerint legalábbis nem megszokott, hogy ekkora összeget nem több pénzintézetből álló konzorcium, hanem egyetlen bank hitelez, amelynek többségi tulajdonosa az orosz állam, s amelynek egyik meghatározó ügyfele a Magyarországon is jól ismert Roszatom. Az orosz atomenergetikai iparágat összefogó és felügyelő állami mamutvállalat idén elesett a remélt 15 milliárd dollár értékű csehországi üzlettől, mert a prágai kabinet nem találta kifizetődőnek a temelíni atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának felépítését, ezért is érvénytelenítette a nemzetközi tendert. Csehországi értesüléseink szerint Bohuslav Sobotka kormánya nem volt hajlandó garantálni az orosz és az amerikai pályázónak, hogy az ott megtermelt áramot megawattóránként hetven euróért vásárolja meg, mert a piacon ennek az összegnek csak a felét fizeti.

Ezért a Roszatom figyelme Paks után Mohira összpontosult. Kapóra jött nekik az olaszok szándéka. A hitelnyújtásból adódó ellenőrző jogkör miatt máris betekintést nyerhetnek az atomerőmű működésének, gazdasági mérlegének minden lényeges összetevőjébe. Ami a végső vételár szempontjából sem lényegtelen. Pozsonyi pénzügyi elemzők szerint az Enel a mohi atomerőmű két blokkjának üzembe helyezése után kívánja értékesíteni szlovákiai többségi tulajdonrészét, amiért majd a mostaninál többet kérhet. A Roszatom pedig lépésről lépésre terjeszkedik Magyarországon kívül Szlovákiában is. A hitelnyújtással jó alapot teremt ahhoz is, hogy Mohin kívül a leállított jászlói (Jaslovské Bohunice) létesítmény helyébe jóval korszerűbb atomerőmű felépítését fontolgató pozsonyi kormánytervek kivitelezője is lehessen. Ezek az elképzelések pontosan illeszkednek az oroszok stratégiájába, amelynek célja a minél erősebb közép-európai gazdasági pozíciószerzés. Szlovákia ezzel viszont még nagyobb orosz energiafüggőségbe kerülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.