Pakkot kapnak a vasutasok: kétmilliárd utoljára

Megkapják jussukat a vasutasok: a kormány legkésőbb december első felében kétmilliárd forintot oszt szét mintegy 30 ezer vasúti dolgozó között. Ezzel azonban egyelőre vége.

Kimerül az a három évre szóló ötmilliárd forintos keret, amelyről a "vasúti munkavállalók pénzügyi ösztönzésére" hivatkozva még 2011 novemberében állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) elnöke.

Az első egymilliárd forintot 2011-ben fizették ki a vasutasoknak, tavaly pedig költségvetési átcsoportosítással teremtették meg a fedezetet az aktuálisan kétmilliárdos részlet kifizetésére. Az idei költségvetési törvényben biztosított utolsó, kétmilliárd forintos részlet felszabadítása egy hónapon belül esedékes.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlése szerint a kormány október végén, a kifizetések megindításáról szóló döntésével pontosította, kinek jár "a vasutasok példás helytállását és a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozó vasúti ágazat kiemelt fontosságát" elismerni hivatott pénzügyi ösztönzés. A pontosítás nyomán "a vállalati átszervezések vagy vonalátadások miatt a MÁV-csoport más vállalataihoz vagy a GYSEV-hez került vasutasok is megkapják a munkájukkal kiérdemelt összegeket."

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mintegy 30 ezer vasutas munkáját átlagosan nettó 32 ezer forinttal ismerik el az idén. Méghozzá az NFM közlése szerint úgy, hogy a MÁV és a GYSEV prémiumrendszere alapján jutalmazható vezető beosztású dolgozók, az ösztönző csomagból nem részesülnek.

A kifizetések a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és a vasútvállalatok között aláírásra váró megállapodások alapján, egy hónapon belül megindulhatnak. Arról azonban egyelőre nincs hír, hogy a vasutasok a következő évekre kapnak-e újabb pénzügyi ösztönző csomagot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.