Bedőlt az Aeroviva

Összeomlott az egyik legnagyobb magyar utazásszervező iroda. A munkatársakat a hétvégén behívatták, s közölték velük: megszűnt a munkahelyük. A próbaidőseket már pénteken elküldték. A céges kocsikat és a telefonokat is le kellett adni.

Holnap indultak volna az Aeroviva charter járatai az egzotikus üdülőhelyekre, de a ma közölt csőd után egyetlen gép sem száll fel - tudta meg a Nol azt követően hogy reggel hivatalosan is közölték: megszünteti működését a társaság.Az Aeroviva a magyar piac egyik legnagyobb szereplője volt, igen agresszív reklámkampánnyal szerezték az ügyfeleket, s óriási kapacitásokat kötöttek le, amelyek most kihasználatlanul maradnak.

– Több, mint négyezer széket foglalt le az Aeroviva, ami egy repülőgépünk teljes kibérlését jelenti februárig. Óriási a kárunk, egyelőre még nem tudjuk megmondani, mekkora – közölte lapunkkal Farkas Attila, a Travel Service hazai vezetője. Mint mondta, az első gépek pont holnap indultak volna, de a gépek már nem szállnak fel: felelős légitársaság ilyen helyzetben nem viheti ki az utasokat – mondta Farkas. A repülőgépnek más piacokon próbálnak munkát szerezni.

 

Hétvégén elbocsátották a dolgozókat

A dolgozókkal már a hétvégén közölték, hogy megszűnt a munkahelyük, a cég honlapja ma reggel állt le, pontosabban, a nyitáskor került ki az az értesítő, amely értesíti az ügyfeleiket arról, hogy az iroda működése megszűnt – az erőfeszítések ellenére. A közlemény a nehéz gazdasági helyzetet jelöli meg okként.

Gondokról már a hétvégén értesültünk az Aeroviva Holidays munkatársaitól. Elmesélték: a hétvégén behívatták őket és a munkaszerződésük közös megegyezéssel történő felbontásáról szóló nyilatkozat aláírására kérték őket. A céges mobillal és autóval rendelkező dolgozóknak ezeket le kell adniuk.Úgy tudjuk, hogy a próbaidőn a cégnél dolgozókkal már pénteken közölték, hogy nem kell bemenniük dolgozni.

Egy lapunknál jelentkező ügyfél arról számolt be, hogy egy hete még befizetett több, mint egymillió-kétszázezer forintot egy afrikai, kétszemélyes útra. Az utas, aki már bizonyosan bukta a nyaralását, most azt mondta: bejelenti a biztosítónál a kárát, a következő útja azonban a hetedik kerületi rendőrségre vezet majd, ahol büntetőfeljelentést tesz. Valószínűleg nem ő lesz az egyedüli.

Nem tudni, hány utas fizetett

A cég közlemény szerint minden egyes külföldön tartózkodó utasuk hazautazásra érvényes menetjeggyel rendelkezik, így egyetlen utasunk sem marad külföldön. Azt azonban nem tudni, hány utas fizette be a téli utazását és nem tud elutazni: az viszont biztos: a cég két hete óriási akciókkal árulta a karácsonyi és a szilveszteri útjait Thaiföldre és Afrikába. Egy lapunknak névtelenül nyilatkozó utazási irodás szakember szerint szakmai berkekben ez már napok óta gyanús volt, és rengetegen sutyorogtak a szakmában a cég várható bedőléséről.

A csőd igen rosszul érinti a Travel Service charter légitársaságot, amelynek egy gépét a cég kompletten kibérelte az elkövetkező hetekre, vagyis a légitársaság a kapacitásának jelentős részét lekötötte az Aeroviva részére, s e járatokat aligha tudja majd elindítani.

Az Utazásszervező kártérítési kötelezettségét (beleértve a charter járatokra szervezett utazásokat) - a vonatkozó Kormány rendeletben előírtak szerint - az Aeroviva Kft. Vagyoni Biztosíték Biztosítása alapján a QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe (1143 Budapest, Stefánia út 51. Tel.: 061-4601400) vállalja át. A cégnek 494 milliós vagyoni biztosítéka van – közölte a QBE ügyvezetője. Ez egy ekkora utazásszervező esetében csak részben elég a befizetett utak árának visszatéritésére, hacsak nincs erre a célra pénz a cég kasszájában. Ez azonban a csőd esetén nem valószínű.

Az iroda szerint a menetrend szerinti járatokra Aeroviva repülőjeggyel rendelkező utasok repülőjegye - az utazás dátumától függetlenül, odaútra és visszaútra egyaránt - érvényes marad. Egy lapunknak nyilatkozó repülőjegy-iroda munkatársa azonban azt tanácsolja az utasoknak, hogy mindenképpen ellenőrizetessék foglalásukat a légitársaságnál. Különösen akkor, ha december 15-20, vagy december 1-15 között vásárolták a jegyeket.

 

 

Aeroviva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.