Óvodásokkal beszélgetett Németh Lászlóné

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter ma a Betlehem Református Óvoda nagycsoportosaival beszélgetett az energiatakarékosság jelentőségéről, majd egy korszerűsített panelépületet adott át.

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter és Riz Levente polgármester egy energetikai korszerűsítésen átesett tízemeletes társasházat adott át a XVII. kerületben - közölte a nemzeti fejlesztési tárca. Az Új Széchenyi Terv támogatásával hat, összesen közel 400 lakásos lakótelepi panelépületen cserélték ki a nyílászárókat, szigetelték, festették újra a homlokzatokat, akadálymentesítették a bejáratokat összesen 531 millió forintból. (A közleményből kimaradt, de a pénzt az Európai Unió biztosította.)

Németh Lászlóné szerint az elmúlt három év eredményei igazolják, hogy helyes volt 43 milliárd forint támogatást adni a lakossági energiahatékonysági pályázatokra, hiszen éves szinten mintegy 90 ezer tonnával csökkent a háztartások szén-dioxid kibocsátása, és ezzel a környezetszennyezés is. A tárcavezető utalt arra, hogy az energetikai korszerűsítés és a rezsicsökkentés egymást kiegészítő eszközök a lakossági terhek mérséklésében.

A fejlesztési miniszter korábban a Betlehem Református Óvoda nagycsoportosaival beszélgetett az energiatakarékosság jelentőségéről. Kifestőkönyveket ajándékozott a gyerekeknek, amelyekből megtudhatják, miként vigyázhatnak még jobban a környezetükre. Az óvoda korszerű épületében napkollektorokból nyerik a meleg vizet, és megújuló energiából fűtenek a téli hónapokban - zárul a tárca közleménye.

Lapunknak szakértők egyébként értetlenül állnak Németh Lászlónénak a Hír TV-ben elhangzott - ott korrekció nélkül maradt - tegnapi szavai előtt, miszerint a paksi atomerőmű jelenlegi blokkjainak üzemidejét tíz évvel hosszabbítanák meg. A paksi atomerőmű dokumentumai szerint ugyanis a hosszabbítás nem tíz, hanem húsz éves, így a jelenlegi négy blokk 2030 után fokozatosan állna le. A miniszter szót ejtett arról is, hogy nem két, hanem akár négy új blokkal is bővíthetik az atomerőművet. Szakértők szerint ez akár 4-6 ezer milliárdos költséggel is járhat, miközben az első két blokk bővítésének előkészítése is vontatottan halad. Ráadásul az energiaellátás messze nem olyan egyszerű, hogy minél több az atomblokk, az áram annál olcsóbb. Amellett, hogy az új atomblokkok termelte áram a kamatfizetések miatt akár több tíz évig is drága lehet, egy atomerőmű jellemzően éjjel-nappal egyforma mennyiségű áramot termel, amihez hasonlóképp éjjel-nappal nagyjából egyforma villamosenergia-igényekre lenne szükség. Mivel Magyarország fogyasztási szerkezete nem ilyen, így a túl sok atomblokk megint csak további áramáremeléshez vezetne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.