Övék a fél világ pénze már

Egy emeletes londoni városi buszban kényelmesen elférnének a világ leggazdagabbjai, akiknek annyi pénzük van, mint 3,5 milliárd embernek összesen. A globális felső 1 százaléknak az összvagyona annyit ér, mint amennyi a világgazdaság egészének összesített éves GDP-je.

A csúcsgazdagok mesés vagyonának nagyságrendjéről, illetve annak szemléletes összehasonlításáról a legtehetősebb britekről az Oxfam által ma nyilvánosságra hozott jelentése kapcsán adott hírt az MTI. Eszerint az öt leggazdagabb brit család összesített vagyona meghaladja a brit társadalom legkevésbé tehetős 20 százalékának vagyonát, vagyis ötüknek több értékük van, mint a legszegényebb 12,6 millió szigetországinak együttvéve. Közülük is a leggazdagabb a hatalmas értékű ingatlanvagyonáról világhírű Grosvenor család, amelynek élén Westminster hercege, Gerald Grosvenor áll. E család portfoliójában 77 hektárnyi lakóingatlan-terület szerepel London két legdrágább városrészében, Mayfairben és Belgraviában. A Grosvenor család 7,9 milliárd font ingó és ingatlanvagyonnal vezeti a listát, ezzel önmagában gazdagabb, mint a brit társadalom legszegényebb 10 százaléka együtt.

Az Oxfam, a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdő, nagy-britanniai székhelyű kampányszervezet kimutatása szerint a brit lakosság legszegényebb ötödének összvagyona 28,1 milliárd font (nem egészen 11 ezer milliárd forint), ami egy főre átszámítva mindössze 2230 font (843 ezer forint) ingó és ingatlan értéket jelent. Ennyiért Nagy-Britanniában egy viszonylag jó állapotú, alsó középkategóriás, tízéves használt autót lehet kapni.

A szervezet szerint a szélsőséges vagyonkülönbségek folyamatosan újratermelődnek. Kimutatták, hogy az 1990-es évek közepe óta a leggazdagabb 0,1 százalék heti reáljövedelme átlagosan és fejenként 461 fonttal, miközben az alsó 90 százalék heti jövedelme reálértéken mindössze 2,82 fonttal nőtt, ami évente csaknem 9 millió forintnak megfelelő különbség.

Az Oxfam nemrégiben néhány hete közzétett előző jelentésében feltárta, hogy a világ 85 leggazdagabb emberének összesített vagyona 1700 milliárd dollár, ami megegyezik a globális összlakosság szegényebb 50 százalékának együttes vagyonával. A vagyonkülönbségek globálisan is folyamatosan szélesednek: a világ lakosságának 70 százaléka él olyan országokban, amelyekben az elmúlt 30 évben nőtt a vagyoni egyenlőtlenség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.