Kijózanította az UBS-t a rekordveszteség

Kétezerrel több állást szüntet meg az egyik vezető svájci bank, az UBS, miután lehangoló 8,1 milliárd frankos (7 milliárd dollár) veszteséget könyvelt el a decemberrel zárult üzleti negyedévében. Januárban azonban már jobban állt a bank szénája, miután - állami közbenjárásra - „átsöpörték" a cégtől a döglött aknákat, vagyis a behajthatatlan követeléseket a Svájci Központi Bankhoz.

A leírt kötetelésállomány 49 milliárd frank volt - írja a Reuters. A teljes éves veszteség 19,7 milliárd frank (18 milliárd dollár) körül alakult, ami rekord a svájci pénzügyi szektor egészét tekintve. Tetejében az UBS, a világ egyik legnagyobb befektetési és vagyonkezelési bankháza egyelőre még rövid távra sem mer előrejelzést adni, annyira kaotikus a helyzet a pénzpiacokon.

Folytatódik a bankóriás átszervezése is. Két új divízió létesül: egy svájci vagyonkezelési üzletág és egy amerikai. A kockázatos pénzforgatásaival sokmiliárdos veszteséget összehozó befektetési banki üzletágat tovább karcsúsítják, a mostani 17171 fős létszámot leviszik 15 ezerre - jelentette be Peter Kurer elnök a negyedéves mérleget kommentáló közleményében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.