Óvatos optimizmus Japánban

A japán központi bank három év óta először, javította nem számszerű gazdasági előrejelzését.A bank egyszersmind változatlanul hagyta kamatcélját, és a likviditás növelése végett szélesítette a kereskedelmi bankoktól elfogadott fedezet körét.

"A japán gazdaság romlásának üteme várhatóan enyhül, és a gazdaság romlása minden bizonnyal meg fog állni", olvasható a Bank  of Japan pénteki állásfoglalásában. Nem közölt időhatárt a várható  javulásra, de a korábbi központi elemzések mindenesetre sorozatosan  "erőteljes rosszabbodást" jósoltak.

A bank változatlanul hagyta kamatcélját, és a  likviditás növelése végett szélesítette a kereskedelmi bankoktól  elfogadott fedezet körét. A Bank of Japan ezentúl amerikai, brit,  német és francia állampapírt is elfogad fedezetként piaci  műveleteihez. A japán központi bank tavaly október óta vállalati  kötvényeket és bankrészvényeket is elfogad fedezetként.

A Bank of Japan utoljára december 19-én csökkentette irányadó  kamatcélját: 0,10 százalékra mérsékelte azt 0,30 százalékról, két és  fél év után gyakorlatilag visszatérve a zérókamat-politikához. Az  intézkedés az  amerikai Fed december 16-i, hasonló intézkedését  követte: a Fed 0-0,25 százalékos sávot állapított meg szövetségi  napikamatcélja számára, ez - azóta szintén változatlanul -  gyakorlatilag zérókamat, első ízben a Fed gyakorlatában.

A japán központi bank előzőleg október 31-én enyhített, 0,30  százalékra. Korábban utoljára 2007. februárban nyúlt irányadó rátájához, negyed százalékponttal 0,50  százalékra emelve azt. Előzőleg 2006. júliusban szigorított, 0,25  százalékos célt állapítva meg.

A Bank of Japan 2006. márciusban  hivatalosan befejezettnek nyilvánította a 2001.március óta  folytatott zérókamat-politikáját - előzőleg utoljára akkor volt   kamatcsökkentés Japánban -, de a tényleges intézkedéssel még várt  2006. július közepéig. Addig a központi cél öt éven át nulla volt, a  piaci kamatok tizedszázalékos szinteken voltak.

Japán hazai összterméke (GDP) rekord ütemben, 4,0 százalékkal  csökkent az első negyedévben az előző negyedhez képest, éves  összehasonlításban 15,2 százalékos volt a visszaesés. Négy  negyedéven át negyedévente ismétlődő visszaeséssel - ilyen is  először fordult elő - a japán gazdaság 3,5 százalékkal romlott a  márciussal zárult költségvetési évben, ez szintén rekord.

A Nemzetközi Valutaalap az idei naptári évre 6,2 százalékos  GDP-csökkenést jósol Japánnak, jövőre pedig 0,5 százalékos  növekedést. Tavaly a naptári évben 0,6 százalékkal esett vissza a  japán gazdaság, tavaly előtt 2,4 százalékkal bővült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.