Ötvenmillió Windows7-t akarnak eladni az EU-ban

Több százmilliárd dollár bevételt hozhat jövőre a Microsoft szoftver-óriásnak legújabb operációs rendszerük, a csütörtökön bemutatott Windows7. Már az első évben lepipálhatja a hároméves Vista eladásait, de nem csak a redmondi cégnek jelent nagy üzletet: az alapvető termékeket szállító szoftvercégek körül mára óriási partnerhálózat épült ki, amelyekkel a Microsoft éppúgy osztozik a profiton, mint egy esetleges kudarcon. A Windows7 legnépszerűbb nagyvállalati funkciója a pendrive-ok titkosítása lehet.

Több, mint 300 milliárd dollárra becsülik azt a bevételt, amit a Windows7 és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások értékesítése hozhat a redmondi székhelyű Microsoftnak és természetesen partnereinek. A világ információ-technológiai költése a legmegbecsültebb informatikai elemző cég, az IDC kutatása szerint idén 1414 milliárd dollárt költenek IT-beruházásokra és szolgáltatásokra a vállalatok, a világ informatikai fejlettségben élen járó 52 országában. Igaz, az e csoportba nem tartozó országok mindössze két százalékát adják a világpiacnak.

A man plays his bagpipe in front of a decorated house during the presentation of Windows 7 in the small village of Sietes, northern Spanish region of Asturias, October 22, 2009.
A man plays his bagpipe in front of a decorated house during the presentation of Windows 7 in the small village of Sietes, northern Spanish region of Asturias, October 22, 2009. The Spanish village of 'Sietes' (Sevens) was decorated with the Windows 7 operating system colours for its presentation event as part of the Windows 7 international launching. Villagers worked on preparations and took part in the launch event, a Microsoft Iberica source said. REUTERS/Eloy Alonso (SPAIN SOCIETY SCI TECH BUSINESS)

A legújabb Windows tehát nem csak a szórakozni vágyó otthoni felhasználóknak jelent lehetőségeket, hanem a gazdaságnak is. Az IDC szerint a következő évben 177 millió Windows7-et értékesít majd a Microsoft és partnerhálózata (ebből ötvenmilliót az EU-ban) , ami már csak azért is sokat mondó adat, mert körülbelül tudható: a csaknem hároméves Vista jelenleg 180 millió példánynál tart, s már nemigen növekszik.

A bejelentés óta már nem is opció, hiszen a 2007 elején nagy dirrel-durral beharangozott Vista nem nyerte meg magának az üzleti szektort: minden ötödik cég váltott át rá, s nem kevesen voltak, amelyek inkább visszatértek a korábbi XP-hez. Most azonban ők is lépéskényszerben vannak, mert két éven belül lejár az XP terméktámogatási ciklusa, ami azt jelenti: frissítéseket még ugyan kiad a Microsoft, érdemi terméktámogatást már nem nyújt az XP-ügyfeleknek.

150 dollár spórolás gépenként

Vállalkozó szellem pedig akad bőven, a válság ellenére is, már csak azért is, mert az informatikai eszközökre alapozott munka hatékonyságát is javítja, ha nem egy csaknem tíz éves operációs rendszert kell használniuk a dolgozóknak, hanem egy olyat, amelyik ki tudja használni a még gyorsabb processzorokat és számítógépeket. A BMW 2011 végéig 85000 munkaállomásán vezeti be a Windows7-et, míg hazánkban először a Pannon tér rá át. Az IDC adatai szerint 2010 végéig a magyar nagyvállalatok 22-30 százaléka frissít Windows 7-re, 2012-ig pedig 75 százalékuk telepíti majd az új operációs rendszert.

Az jár jól, aki hamar lép. - Évi 100-150 dollárt spórolhatnak meg a cégek munkaállomásonként a Windows7 használatával. Elsősorban a rendszerkarbantartásra fordított pénzeszközök, valamint az IT rendszerek generálta villanyszámla csökkenthető - mondta a Népszabadságnak Tami Reller, a Microsoft alelnöki posztját is betöltő pénzügyi igazgató. Indoklása szerint a szoftver egyrészt sokkal stabilabb, mint elődei, hiszen teljesen új alapokra fejlesztették, másrészt, hatékonyan használja a számítógépek erőforrásait, s így - megfelelő gép esetén - csökkenti az áramfelvételt is.

Utóbbi előny a két évnél régebbi gépeken persze csak korlátozottan érvényesül, ám a vállalati gépparkokat nem is hagyják elöregedni az üzemeltetők. Mint nyitóbeszédében Steve Ballmer, a Microsoft első embere mondta, hisz abban, hogy az IT-munkavállalók hasznosabban, innovatívabban tölthetik majd munkaidejüket azáltal, hogy kevesebb időt kell hibaelhárítással tölteniük.

Magyarországon 116 ezer ember dolgozik az IT-szektorban és az informatikát használó szervezeteknél, a piac mintegy 558 milliárd forintra rúg, s az iparág vállalatai 360 milliárd forint adót fizetnek - az IDC legfrissebb, helyi elemézése szerint. A szektor 2013-ig a jelenlegi gazdasági teljesítménynél, jóval nagyobb, átlagban évi 2,9 százalékos növekedést mutathat fel, ezáltal pedig, állítja a tanulmány, négy év alatt legalább tizenötezer fős foglalkoztatottság-bővülés várható a hazai IT-szektorban. Minthogy az operációs rendszer az alapvető IT infrastruktúrába tartozik, legalább akkora jelentőségű, mint maga a számítógép.

Egy euró nekem, húsz euró neked...

Egy vadonatúj rendszer bevezetése, valamint az ahhoz kapcsolódó fejlesztések komolyan serkentik a szektor eredményességét - már amennyiben a rendszer tudása találkozik a gazdaság szereplők igényeivel: ha a vállalatok és más felhasználók széles körben váltanak, akkor komoly IT-költést generál a folyamat, ha nem, akkor a hatása jóval csekélyebb. Ha azonban a piackutatók által is valószínűsített pozitív forgatókönyv következik be, az még a makrogazdasági adatokban is megjelenik, hiszen a legfejlettebb országokban az informatikai piac a GDP több, mint két százalékát termeli meg.

A gazdasági modellek szerint minden egyes dollár vagy euró, amelyet a Microsoft árbevételként elér termékei vagy szolgáltatásai értékesítésével, további 8,7-et jelent ugyanabban a valutában más, főként helyi számítástechnikai cégeknek, amelyek karbantartással, alkalmazásfejlesztéssel, vagy egyéb tevékenységgel foglalkoznak. - Az EU-ban ez az adat egyébként sokkal magasabb: 19,06. A Windows7-el összefüggő tevékenységek, beleértve a marketinget, a műszaki szolgáltatásokat és minden mást, 70 milliárd eurós árbevételt, s 25 milliárd eurónyi befektetést jelent 2010-ben - mondta el lapunknak Amy White, az IDC egyik vezető munkatársa.

A szakértők hangsúlyozzák: bár a siker csak az eladásokban lesz igazán mérhető, az új Windows gyorsaságával és trükkös funkcióival növeli az egyes alkalmazottak termelékenységét. Elég egy egérkattintás ahhoz, hogy két táblázatot úgy egymás mellé helyezzen a szoftver, hogy a munkatárs pillanatok alatt tudja összehasonlítani azokat, de a grafikus megoldások segítségével könnyebb tájékozódni és eligazodni az átlag 3-5 program, vagy ablak között, amit egy átlagos felhasználó a munka érdekében nyitva tart a számítógépén.

A Windows7 egyébként klasszikus internet-alapú program: lehetővé teszi a céges hálózaton tárolt anyagok neten keresztüli hozzáférését, méghozzá úgy, hogy a felhasználók és a rendszergazdák több különböző biztonsági szintet alakítanak ki a munkatársak között. A biztonság terén egy másik újítással is szolgál a rendszer: a BitLocker nevű alkalmazás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az USB-kulcsokon és más hordozható adattárolókon tartott adatokat garantált módon titkosítsák: a felmérések szerint ezért külön is fizetnének a cégek, bizonyos esetekben. Rengeteg ilyen eszköz vész el, vagy válik támadás áldozatává, s nem kell részletezni, mekkora kár érhet egy vállalatot, ha bizlamas pénzügyi, vagy éppen műszaki adatai landolnak illetéktelen kezekben.

Internetes TV Platform

A Windows7 otthoni és szórakoztató funkcióit kihasználandó, internetes televíziózásra használható platformot, azaz szoftveres környezetet is bemutattak a Windows-zal egyidőben. A rendszert elsőként az amerikai CBS állítja csatasorba, de néhány héten belül egy angol TV-adó is elindul vele.

A rendszer lényege, hogy a tévécsatornáknak már csak testre kell szabni a kész rendszert, amelyet egyébként optimalizáltak a Windows7-et futtató otthoni számítógépekkel, vagy más eszközökkel. Így lehetővé válik, hogy egyetlen gombnyomással újra megnézhető legyen egy műsor, hogy a felhasználó saját kedvenceket állítson be magának, s a rendszer csak e műsorokat hozza fel neki. A letöltés-előkészítés közben pedig levetíti a reklámokat, amelyek célzása szintén testre szabható, attól függően, hogy a csatorna tud-e speciális információkat a felhasználóról.

Új front a Google - Microsoft háborúban

Amerikában élénk érdeklődés figyeli, hogyan erősödik szép lassan háborúvá a Google és a Microsoft folyamatos versengése. Ennek újabb frontját nyitotta meg a Google: a keresőoldalak találataiban lehetővé teszik, hogy a felhasználók meghallgassák és letölthessék azokat a zenéket, melyeket a kereső talált, így nem kell továbbklikkelniük a felhasználóknak. Ennek érdekében megállapodtak az Amazonnal és az Apple-lel, utóbbi a legnagyobb internetes zeneterjesztőnek számít Amerikában.

Minderre azután került sor, hogy a Microsoft, kihasználva a Yahoo! tudását, Bing nevű böngészőjével belépett a Google piacára. Ráadásul, a napokban bejelentették, hogy együttműködnek a Facebook-kal és a Twitter-rel annak érdekében, hogy a Bing kereshessen a közösségi oldalak tartalmában is. (Egy nappal később a Google is hasonló együttműködést jelentett be.) A viszály kirobbantó oka a Chrome: ezen a néven előbb internetes böngészőt mutatott be a Google, s tudvalévő: készül az operációs rendszere is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.