Óriási árzuhanás várhat a brit ingatlanpiacra

Teljes összeomlással felérő, 50 százalékhoz közeli nagy-britanniai lakóingatlan-árzuhanást áraznak a származékos piacokon. A Financial Times brókereket idéző hétvégi összeállítása szerint a befektetők több százmillió fontos tétekben játszanak arra a várakozásra, hogy a következő két évben 30 százalékkal esnek a brit lakásárak.


Az átlagos lakóingatlan-árzuhanás a tavalyi csúcshoz mérve már eddig is 16 százalékos volt, vagyis az ingatlanár-kontraktusokat forgalmazó származékos piac szereplői azt valószínűsítik, hogy az ingatlanok átlagos értéke csaknem felével csökkenhet; ez példátlan ingatlanpiaci összeomlás lenne Nagy-Britanniában.

Londoni elemző házak is súlyos, de korántsem ennyire meredek árzuhanást jósolnak a brit ingatlanpiacon.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legutóbbi prognózisa szerint a brit ingatlanpiaci árak a tavalyi harmadik negyedévben mért legutóbbi csúcsról 25 százalékot, vagyis lakásonként átlagosan csaknem 50 ezer fontot (15 millió forintot) fognak zuhanni, mire 2009 végén elérik a mélypontot.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője nemrégiben kiadott előrejelzésében azt jósolta, hogy az ingatlanárak zuhanása miatt 2010-re kétmillió brit lakástulajdonos kerülhet a "negative equity" állapotába.

A kifejezés azt jelenti, hogy az adott lakóingatlan értéke - amely egyben a jelzálogkölcsön fedezete - az ingatlanra felvett jelzáloghitel összege alá csökken. Így az ingatlanhitel fedezetének jelentős része eltűnik, és a hitelező bank kinnlevőségének teljes behajthatósága bizonytalanná válik, még akkor is, ha a bank az esetleg nem fizetővé váló adóstól visszabirtokolja az ingatlant.

A brit ingatlanpiaci árak az elmúlt években még hatalmas ütemben - éves összevetésekben rendre 20 százalékkal - emelkedtek, és ebben a környezetben a bankok könnyű kézzel folyósították a nagy összegű jelzálog-kölcsönöket. A brit gazdaság hirtelen megtorpanásával, majd recesszióba fordulásával, a hitelpiaci likviditás súlyos szűkülésével és az ingatlanpiaci árbuborék ezzel járó kipukkadásával azonban egyre több tulajdonos kerül nehéz törlesztési helyzetbe, és meredeken növekszik a hitelező bankok által visszabirtokolt lakások száma.

A brit jelzálogkölcsönzői szövetség előrejelzése szerint az idén 45 ezren veszítik el emiatt otthonukat a tavalyi, valamivel több mint 26 ezer visszabirtoklás után.
 

Az idei első félévben már 19 ezer nem törlesztő jelzálogadós volt kénytelen kiköltözni otthonából, ráadásul a "negative equity" jelensége miatt sokan a visszabirtoklás után is még tartoznak a banknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.