Ötven forint a Telekomtól

Megszavazta az igazgatóság javaslatában szereplő, törzsrészvényenkénti 50 forintos osztalékot a Magyar Telekom Nyrt. pénteki éves rendes közgyűlése.

A társaság az 52,118 milliárd forint osztalék kifizetéséhez a 2012. évi 30,792 milliárd forint, magyar számviteli törvény szerinti nettó eredmény mellett 21,326 milliárd forintot az eredménytartalékból is felhasznál.

Az osztalék kifizetésének első napja május 16. A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja május 9. A közgyűlésen a részvényesek 65,41 százaléka volt jelen.

A közgyűlés résztvevői az ülés megkezdése előtt néma főhajtással megemlékeztek Szalai Annamáriáról, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a médiatanács elhunyt elnökéről.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a tavalyi évről szóló igazgatósági jelentést ismertetve kiemelte, hogy a társaság minden tevékenységi területén növelni, illetve stabilizálni tudta piaci részesedését. A mobil-hangszolgáltatások piacán tavaly év végére 45,9 százalékra nőtt a Telekom részesedése a teljes SIM-kártyaszám alapján, és a mobil-szélessávú piacon is megőrizte vezető szerepét. A mobilinternet-használat jelentősen bővült tavaly, ennek legfontosabb mozgatórugója az okostelefon-értékesítés növekedése, 2012-ben az eladott telefonkészülékek 70 százaléka már okostelefon volt.

A vezetékes szolgáltatások területén továbbra is problémát jelent az ügyfél-lemorzsolódás, de ennek mértéke tavaly csökkent az előző évekhez képest. Ehhez hozzájárult, hogy 52 százalékra nőtt a csomagra előfizetők, azaz a legalább két szolgáltatást igénybevevők száma, továbbá fontos ügyfélmegtartó erőt jelent az energiaszolgáltatás. Az utóbbit igénybe vevők száma 2012 végén már megközelítette a 150 ezer főt.

A Magyar Telekom bevételeire továbbra is kedvezőtlenül hatnak a gyenge makrogazdasági körülmények, főleg az, hogy a háztartások fogyasztásában továbbra sincs növekedés. A tavaly júliusban bevezetett, bevétel alapú távközlési adó, továbbá a 2013-tól fizetendő közműadó ugyancsak átfogó hatással van a teljes vállalati működésre – ismertette az elnök-vezérigazgató.

A 2013. évi célkitűzésekről szólva elmondta: a társaság az idén az EBITDA-szintű nyereség szintjén is trendfordulót szeretne elérni a tavaly megvalósult bevételi trendforduló után. A vállalat erősíteni kívánja tevékenységét az online területen, emellett maximális ügyfélkiszolgálásra és az ügyfélélmény növelésére törekszik.

Az elnök-vezérigazgató megismételte a már korábban nyilvánosságra került tervszámokat, miszerint a Magyar Telekom az idén stagnáló vagy legfeljebb 3 százalékkal csökkenő bevétellel számol, a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés előtti eredménye pedig (EBITDA) várhatóan 4-7 százalékkal csökken. Beruházásokra a tavalyi 92,4 milliárd forintnál mintegy 5 százalékkal kevesebbet szán az idén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.