Ötszáz dolgozóját teszi utcára a magyar GE

Csökkenti magyarországi fényforrás-termelését a General Electric, az átszervezés miatt 500 dolgozó munkaviszonyát szüntetik meg több magyar gyárában.

A GE Consumer and Industrial üzletága csütörtökön bejelentette, hogy magyarországi termelését átszervezi. Az  MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az átszervezés a vállalat fényforrás üzletágának kilenc magyarországi telephelye közül nyolcat fog érinteni: a budapesti, a kisvárdai, a nagykanizsai és a váci fényforrás-gyárban, a hajdúböszörményi és a zalaegerszegi alkatrészgyárában, valamint  budapesti gépgyárában csökkentik a termelést. A vállalat tervezi emellett, hogy bezárja a 98 embert foglalkoztató győri gépgyárát.

Fejlesztőkozpont  General Electricnél
Fejlesztőkozpont General Electricnél

Az átszervezést 2008. negyedik illetve 2009. első negyedévében tervezik végrehajtani. Az átszervezés más magyarországi GE-üzletágat  nem érint.

A GE Magyarországon különböző üzletágaiban összesen 15 ezer dolgozót foglalkoztat. A Consumer and Industrial budapesti  regionális központjában, kilenc gyárában és európai technológiai központjában jelenleg tízezer dolgozót alkalmaz, a létszám az átszervezés után 9500-ra csökken.

Mint a cégnél lapunkkal közölték, csoportos létszámleépítés keretében hajtják végre az említett leépítést, ennek érdekében már felvették a kapcsolatot az érintett szakszervezetekkel. Tavaly a GE fényforrás üzletága már bejelentett egy nagyobb, globális átszervezést, melynek következtében végrehajtottak leépítéseket, akkor azonban a magyar egységeket nem érintették az intézkedések. Most viszont az üzletág versenyképessége érdekében elkerülhetetlenné vált az átszervezés, mert a fényforrások árai a világpiacon esnek. Ráadásul, az energiahatékonységi szabályok bevezetése miatt csökken a hagyományos fényforrások iránti kereslet. Csak egy példa: a nagyteljesítményű izzók használatát az Unió több országában rövidesen korlátozni fogják - megszűnik például a száz wattos izzók árusítása. - Mindezek mellett pedig a piacra lépő új vállalatok, amelyek főként tőlünk keletre gyártanak, nyomják le az árakat, tehát az európai cégek működésének racionalizálása elkerülhetetlen - hangsúlyozta a cég.

A GE zalaegerszegi alkatrészgyárában csaknem tíz százalékos lesz a leépítés. Novák József, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének helyi vezetője ugyanis tudósítónk érdeklődésére elmondta: az üzem 450 al-kalmazottja közül 42-en veszítik el állásukat, a leépítésre pedig még az idén decemberben sor kerül. Novák József fontosnak tartotta megjegyezni: bár a hagyományos izzók iránti kereslet csökkenése súlyosan érinti a za-laegerszegi üzemet, s dolgozóit, álláspontjuk szerint a gyár vezetése mindent megtesz azért, hogy a kapacitások nem váljanak feleslegessé, el-kerüljék az újabb leépí-tést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.