Végleg az állam kezében maradhat az MKB?

Egyelőre nincs döntés arról, hogy a nemrég állami kézbe került MKB csak átmenetileg, például két-három évre, vagy huzamosabb ideig, netán végleg állami tulajdonban marad. Ez a kérdés jelenleg nincs napirenden – mondták megkeresésünkre a Miniszterelnökségnél.
A jövő erős piaci szereplőjét építi Lázár János?
A jövő erős piaci szereplőjét építi Lázár János?
Móricz-Sabján Simon

Amint arról nemrég beszámoltunk: a német Bayerische Landesbanktól szeptember végén megvásárolt negyedik legnagyobb magyarországi kereskedelmi bank felett a tulajdonosi jogokat nem az üzletet letárgyaló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, de még csak nem is a pénzügyi szféra területgazdája, a Nemzetgazdasági Minisztérium, hanem a Lázár János vezette Miniszterelnökség gyakorolja.

Ugyan Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban arról beszélt, hogy az állam az MKB átszervezése után, két-három éven belül eladná a bankot, ám ennek most ellentmondani látszik, hogy a pénzintézet felügyelete a tárcán belül a – fejlesztési minisztériumot korábban irányító – Németh Lászlóné által vezetett nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkársághoz került. Ezen minisztériumi apparátus feladata a hazai pénzügyi rendszer fejlesztése, hatékonyságának növelése a portfóliójába tartozó vállalatok működési és szolgáltatási tevékenységének korszerűsítésével és összehangolásával.

A gyakorlatban ez a közvetlenül az államtitkárság felügyelete alá tartozó intézmények együttműködését, együttműködtetését jelenti. Ezek a Magyar Fejlesztési Bank (a hozzá tartozó cégekkel együtt), a Magyar Posta (tehát közvetve az érdekeltségébe tartozó FHB Kereskedelmi Bank és a Díjbeszedő-csoport is), továbbá a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (vagyis közvetve 120 takarékszövetkezet és azok központi pénzintézete, a Takarékbank). Ennek, a kormány által a nemzeti pénzügyi szolgáltatások rendszerének nevezett kooperációnak lett most a része az MKB is –tájékoztatták lapunkat a Miniszterelnökségnél.

Ez az úgynevezett nemzeti pénzügyi szolgáltatócsoport egyebek mellett szerepet kaphat az uniós és állami források elosztásában, valamint a most formálódó állami közműszolgáltatóhoz kapcsolódó számlázási, ügyfélszolgálati és pénzforgalmi feladatok lebonyolításában is. A csoporthoz tartozó pénzintézetek deklaráltan a külföldi tulajdonban lévő bankoknak kívánnak konkurenciát támasztani, a pénzügyi szektoron belül a hazai tulajdon arányát növelnék – egyes vélemények szerint azonban a Csányi Sándor vezette OTP-bankcsoport pozícióit is gyengítenék. A minap egyik kollégánktól, miután OTP-s kártyával fizetett a postán, az ügyintéző megkérdezte, hogy elégedett-e a bank szolgáltatásaival, mivel most kedvező feltételek mellett nyithatna számlát az FHB Banknál. Ez csak azért furcsa, mert a Magyar Posta jelenleg nemcsak az FHB termékeit, hanem az OTP két számlacsomagját, a Tempót és a Juniort is értékesíti – papíron legalábbis mindenképp.

A bankpiacra nyomul a posta

A Magyar Posta új stratégiájának egyik pillére a komplex postai és pénzügyi szolgáltatások nyújtására képes vállalatcsoport kiépítése – mondta a Napi.hu-nak adott interjújában Szarka Zsolt, a cég vezérigazgatója, aki elmondta: kerülné, hogy a Magyar Posta még egyszer olyan kiszolgáltatott helyzetben lenne, mint ahogy az a korábbi banki kapcsolataiban jellemző volt. A veszteséges állami vállalat több mint egymilliárd forintért telepít több mint hétezer bankkártya-elfogadó terminált. Folyamatban lévő uniós projekt a hibrid kézbesítési és konverziós rendszer kiépítése, melynek lényege, hogy a lakossági ügyintézés során elektronikus dokumentumokat tudnak papíralapúvá, illetve papíralapúakat elektronikussá konvertálni hitelesített módon, az elektronikus közigazgatási program részeként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.