Ötödölnék a rossz adósok büntetését

A jelenlegi öt év helyett egy évet töltenének a hiteladósok a Központi Hitelinformációs Rendszerben (leánykori nevén a BAR-listán), vagyis a rossz adósok listáján egy törvénymódosító javaslat szerint. A banknak pedig 30 napon belül tájékoztatnia kellene az ügyfelet a listára kerülésről.

Az adósságrendezést követő egy év után lekerülhetne a rossz adósok listájáról a törlesztéssel korábban késedelembe esett banki ügyfél egy törvénymódosító javaslat szerint. Jelenleg öt évig kell parkolni a listán, ez idő alatt pedig reménytelen vállalkozás hitelhez jutni a bankoknál.

A parlamenti honlap szerint a benyújtó a fideszes Németh Zsolt. Ő azonban a Külügyminisztérium államtitkára, ezért meglepő lenne egy ilyen témájú javaslat tőle. A beszkennelt törvényjavaslat végén szintúgy Németh Zsolt neve szerepel, ám itt már világossá válik, hogy nem a Fidesz, hanem a Jobbik frakciójába tartozó képviselőről van szó.

Németh a válsággal indokolja, hogy ötödölné a listán való tartózkodás idejét. Szerinte 2009-ben majdnem 800 ezer honfitársunk adatait tárolta a rendszer. A törvény szerint pedig azok adatai is felkerülnek a rendszerbe, akik a minimálbért meghaladó összegű tartozásukat 90 napon túli időtartam alatt sem tudják rendezni.

Ugyanakkor a válság miatt sokan önhibájukon kívül vesztették el munkahelyüket, s az egyoldalú szerződésmódosítások miatt pedig néhol duplájára emelkedtek a törlesztőrészletek - idézzük a javaslat benyújtóját.

Németh Zsolt arról is gondoskodna, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszerbe bekerülőt tájékoztassa a bank a listára kerülésről. A képviselő szerint erről 30 napon belül kellene tájékoztatnia a hitelnyújtónak az ügyfelet. Most ugyanis semmi nem kötelezi erre a bankokat.

A javaslat áttételesen kapcsolódik a Rogán-Kósa féle csomaghoz, amely - a képviselők szerint -  szintén az ügyfelek érdekeit szolgálja, például a középárfolyam meghatározásával. A jobbikos javaslat sorsa azonban bizonytalan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.