Máris orosz-ukrán gázcsörte

A jelenlegi 147 millió köbméterről februártól napi 28 millió köbméterre fogta vissza a Gazpromtól vásárolt földgáz mennyiségét Ukrajna – közölték a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó orosz ipari források. Emellett haladékot kért a Gazprom felé fennálló gáztartozásának visszafizetésére.

Az orosz illetékesek azt mondták, az ukrán fél nem indokolta az intézkedést. Ukrajna évente átlagosan 55 milliárd köbméter földgázt használ fel, aminek több mint a fele orosz import. A Gazprom nem kommentálta az ukrán gázimport-csökkentést, jelezte ugyanakkor, hogy az Ukrajnán át Európába irányuló orosz gázexportban nincs fennakadás. A Gazprom tavaly 161,5 milliárd köbméter földgázt szállított Európába.

Decemberben Oroszország megállapodott Ukrajnával arról, hogy ezer köbméterenként 268,50 dollárra csökkenti a földgáz árát Kijevnek a 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról. A megállapodás része az Ukrajnának felajánlott támogatási csomagnak, ami egyebek között 15 milliárd dolláros orosz pénzügyi támogatást is tartalmazott.

A decemberben kötött gázszerződés szerint Oroszország negyedévente felülvizsgálja az Ukrajnának szánt földgáz árát.

Eduard Sztavitszki ügyvezető ukrán energiaügyi miniszter kedden Kijevben azt mondta, hogy az Oroszországgal szembeni tartozásából Kijev február 24-ig 1,68 milliárd dollárt törlesztett. Ukrajna tavalyról 2,634 milliárd dollárral, az idei évről 658 millió dollárral tartozott a Gazpromnak. Az átutalt 1,68 milliárd dollár a két tartozás fele. Az ukrán gázszolgáltató április 15-ig haladékot kért a fennmaradó összeg visszafizetésére.

Paolo Scaroni, az Eni olasz olaj- és gázipari cég vezérigazgatója kedden azt mondta: ha teljesen leállna az orosz gázszállítás Ukrajnán át, az sem okozna ellátási problémát júniusig. Olaszország gázszükségletének mintegy 90 százalékát külföldről fedezi, aminek egy jelentős hányada Oroszországból érkezik Ukrajnán át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.