Ötmilliós vizes bírság

Ötmillió forint bírságot szabott ki az igazolatlanul gyógyhatásúként bemutatott Preventa ivóvízcsaládot forgalmazó HYD Kft.-re a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A társaság közölte: áll a klinikai vizsgálatok elébe.

A GVH közleménye szerint a HYD Kft. termékeinek gyógyhatására, a rák legyőzésére, a készítmény mellékhatásoktól való mentességére vonatkozó tájékoztatása alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, mivel azok valóságtartalmát  nem támasztották alá az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által elfogadott humán klinikai vizsgálatokkal.

A hivatal rámutat: a HYD Kft. rendszeresen hivatkozott csökkentett deutérium tartalmú vízzel elért különböző kísérleti  eredményekre, noha a tárgyaláson elismerte, hogy a kísérletek  során nem a Preventa nevű terméket alkalmazták.

A versenyhivatal vizsgálata megállapította: a társaság a fogyasztókban azt a képzetet keltette, hogy a reklámozott termék idővel gyógyszernek minősülhet. A hatóság indoklása szerint a magyar gyógyszertörvény értelmében gyógyhatást kizárólag azoknak a készítményeknek lehet tulajdonítani,  amelyeket az OGYI - a szükséges vizsgálatok után - gyógyszerként  engedélyezett.

A HYD Kft. állítja, soha nem  tulajdonított közvetlen gyógyhatást reklámjaiban a Preventa csökkentett deutérium-tartalmú víznek. Ezzel szemben a cég 16. éve  intenzív kutatást folytat a deutérium-megvonás daganatellenes  hatásával kapcsolatosan, amit tudományos eredmények igazolnak. A  technológia alapján már tíz éve forgalmaznak daganatellenes  állatgyógyszert Magyarországon - teszik hozzá.

A HYD Kft. tervezi a csökkentett deutérium-tartalmú  készítmény gyógyszerként való törzskönyveztetését. Ennek érdekében a  tervezett klinikai vizsgálathoz a protokoll a közelmúltban  elkészült. Négy magyarországi kórház is jelezte részvételi  szándékát, és az ezzel kapcsolatos engedélyeztetéshez szükséges  dokumentációt a kft. a közeljövőben benyújtja az OGYI-hoz -  olvasható a HYD Kft. közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.