Ötmilliárdos profit, elkeseredett dolgozók

Bár minden pénzügyi és egyéb körülmény adott lenne az Obinál a béremeléshez, az alacsony fizetések miatt munkabeszüntetés is következhet.

Hónapok óta rendkívül elkeseredettek a dolgozók a barkácspiac vezető áruházláncának, az OBI-nak az áruházaiban az igen alacsony bérek ­miatt – mondta lapunknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Sáling József annak kapcsán, hogy a Világgazdaság néhány napja arról cikkezett, hogy néhány áruházban sztrájk is előfordulhat. Az áruházláncnál ­óriási az olló a szellemi és a fizikai dolgozók között. Az 1883 fizikai dolgozó összesen 2,4 milliárd forintot kapott, azaz fejenként bruttó 144 ezer forintot keresett egy fizikai alkalmazott. A 498 szellemi dolgozó – áruházvezető, helyetteseik – ellenben összesen 2 milliárd forintot, fejenként bruttó 400 ezret vihettek haza.

Az egyik új Obi Győrben. Nyugati színvonal, keleti bérek
Az egyik új Obi Győrben. Nyugati színvonal, keleti bérek
Krizsán Csaba / MTI

A szakszervezet időközben sztrájkbizottságot alakított, ma újra tárgyalóasztalhoz ül a cégvezetéssel. A szakszervezet év eleje óta arra kéri a céget, hogy két számjegyű mértékben emeljék a dolgozók béreit. Azonban a cég mindössze egy négy százalékkal emelt, annak ellenére, hogy a KASZ szerint előtte hét évig nem volt bérfejlesztés a cégnél. Amennyiben a cég továbbra is nemet mond a dolgozók kérésére, úgy már szombaton több áruházban leállhat a munka, hogy pontosan melyekben az egyelőre titok.

A szakszervezet szerint az OBI korábban is rendre a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva nem emelt a dolgozói bérein. Azonban időközben az OBI rendkívül kedvező helyzetbe került: két versenytársa is – a Baumax és a Bricostore – elhagyta az országot, és az iparcikkeladások is fellendültek. Ez meglátszik a cég számain is: a magyar leány 2014 óta nyereséges, a tavalyi évet 60 milliárdos forgalommal és 5,1 milliárd üzemi eredménnyel zárta. Számításaink szerint ennek mintegy nyolcadát vinné el a két számjegyű bérfejlesztés. Az idei négyszázalékos emelésen felül egy teljesítményalapú bérezést vezetett be, ám ez a szakszervezet szerint bizonytalan és kis összegű juttatás volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.