Öthavi pluszfizetést kaphatnak az Nokia elküldendő dolgozói

A törvényben előírt összegen túl háromhavi átlagkeresetnek megfelelő juttatást és legalább két hónapig a keresetnek megfelelő álláskeresési támogatást fizet a Nokia a komáromi gyárból elbocsátani kívánt 2300 dolgozónak – tájékoztatott a munkavállalói érdekképviselet vezetője pénteken.

A törvényben előírt összegen túl háromhavi átlagkeresetnek megfelelő juttatást és legalább két hónapig a keresetnek megfelelő álláskeresési támogatást fizet a Nokia a komáromi gyárból elbocsátani kívánt 2300 dolgozónak – tájékoztatott a munkavállalói érdekképviselet vezetője pénteken. László Zoltán az MTI-nek elmondta: a Nokia a szakszervezettel közösen kialakította azokat a szempontokat, melyekre tekintettel lesznek az elbocsátások során. Figyelembe veszik többek között az egykeresős családokban élő munkavállalók, a többgyermekesek, az idősek és azok érdekeit, akiknek családjából mindkét felnőtt a Nokiánál dolgozik.

Az elbocsátandók körét ugyanakkor csak hétfőn kezdik összeállítani, ezért nem lehet tudni, a létszámból hány fő magyar vagy szlovák állampolgár, illetve Komárom-Esztergom megyei lakos. A napokban az érdekképviselet vezetője a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: csak a szakszervezethez befutott igények alapján most úgy látszik, hogy 400-500 embernek azonnal lenne munkahelye. Hozzátette: számításaik szerint a munkavállalók ledolgozott éveik után átlagosan 8-10 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak.

Álláskeresésükhöz Győrben, Komáromban és Tatabányán nyit pályaorientációs pontokat a Vasas Szakszervezet helyi alapszervezete és az MSZOSZ megyei képviseletei. Komáromban az önkormányzat biztosított helyiséget az pályaorientációs ponthoz. A Nokia február elején jelentette be, hogy Komáromból, Reynosából (Mexikó) és Salóból (Finnország) ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4000 dolgozótól válnak meg 2012 végéig, ebből 2300 főt Komáromból küldenek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.