Ötforintos benzináremelés szerdától

Szerdától öt forinttal 435 forintra emelkedik a benzin átlagára. Az elmúlt hét árváltozásai alapján ugyan ebből három forint indokolatlannak tűnik, ám a két termék nemzetközi árarányai alapján a gázolajnak már 10-15 forinttal olcsóbbnak kellene lennie a benzinnél.

Szerdától öt forinttal nő a benzin ára - tudtuk meg piaci forrásból. Ennek megfelelően a termék átlagtarifája számításunk szerint 435 forintra emelkedik.

A Mol az általa bevezetett új rendszer szerint a múlt hét pénteken már emelt 3 forinttal.

Az utoljára múlt hét szerdán 2 forinttal emelkedő gázolajtarifa ismét változatlan marad.

Szakértők ezúttal a nemzetközi piacok mozgásai alapján nem látják indokoltnak a benzináremelés mértékét.

Az egész heti változás alapján ötforintos áremelés lett volna indokolt, de ebből hármat már pénteken érvényesítettek.

Az utolsó három munkanapon ugyan kissé emelkedett a két termék ára, de a forint dollárhoz mért erősödése ezt a hatást mindkét esetben kioltotta.

Összességében tehát hétfőn - a GKI előrejelzésének megfelelően - két forintos benzináremelés lett volna indokolt. A gázolajtarifa szinten tartása ugyanakkor megfelel a nemzetközi hatásoknak.

Megjegyzendő, számításaink alapján az átlagos benzinjár most érte el illetve néhány fillérrel már meg is haladja a gázolajét. Erre tavaly április óta nem volt példa.

Szakértőnk ennek kapcsán egy fajta fokozatos áreltérítésre gyanakszik. A két termék árának nemzetközi aránya alapján ugyanis a gázolajnak 10-15 forinttal olcsóbbnak kellene lennie a benzinnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.