Ötezer fős leépítés az AvtoVAZ-nál

Az AvtoVAZ, a Ladákat gyártó legnagyobb orosz autóipari vállalat 5 ezer embert bocsát el december 14-től. A cég ezután visszatér a normális üzemmenetre.

A hétfői két döntés közül az egyik  az, hogy december 14-től elbocsátanak 5 ezer embert, a másik, hogy ettől a naptól visszaáll a szokásos termelési rend.Túl ezen 11 ezer nyugdíjas korú, és további 20 ezer, a nyugdíjkorhatárhoz közeli dolgozó évi végéig történő elbocsátásáról  is szó van.

Júliusban mintegy 110 ezer ember dolgozott a vállalatnál. Július  eleje óta már 2500 ember távozott az AvtoVAZ-tól, vagyis több, mint  tavaly egész évben. Augusztusban az AvtoVAZ-nál csökkentették a munkahetet, majd le  is állították a termelést. Ugyancsak augusztusban több száz munkás  követelte a cég államosítását a társaság vezetésének bércsökkentési  tervére és azokra a híresztelésekre, hogy elbocsátják a dolgozók  negyedét.

Az AvtoVAZ-ban 25 százalékos részesedése van a Renault-nak. Oroszországban több mint a felére csökkent az autóeladás a  gazdasági válság hatására, aminek a következtében a lakossági kiadások jelentősen visszaestek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.