Öten is vinnék a Borsodi Sörgyárat

Nagy a nemzetközi érdeklődés a belga-brazil-amerikai ABInBev söripari csoport - a világ legnagyobbja -közép- és kelet-európai márkái és sörgyárai, köztük a Borsodi Sörgyár iránt

A Reuters bennfentestől származó információja szerint már legalább öt nagy nemzetközi magán befektetési alap szállt be a licitbe. Elemzők 1,9 és 2,3 milliárd dollár között becslik az eladandó részesedések értékét.

A versenyző pénzalapok közül eddig a brit eredetű, kizárólag Európában befektető Cinven, az amerikai-európai-ázsiai Warburg Pincus, a vállalatvezetői kivásárlások támogatására szakosodott, amerikai eredetű nemzetközi CVC Capital Partners, a vállalatok feljavítására és továbbadására szakosodott amerikai TPG Capital és a kölcsöntőkével végrehajtott felvásárlásokra összpontosító, szintén amerikai Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) nevét ismerik a piaci megfigyelők. Az ABInBev tizenegy sörgyárat akar eladni Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Montenegróban, Romániában és Szerbiában. A licitálás első szakasza várhatóan két hét múlva véget ér.

Az Inbev tavaly vásárolta fel 52 milliárd dollárért az amerikai Anheuser-Busch sörcéget, azóta változtatta nevét ABInBevre, és tevékenységében Észak- és Dél-Amerikára akar összpontosítani. Az ABInBev most az amerikai terjeszkedés miatt megnőtt adósságát akarja csökkenteni, november végéig 7 milliárd dollár értékben akar eladni részesedéseket szerte a világon. Idén eddig már 3 milliárd dollárt szerzett a dél-koreai Oriental Breweryben és a kínai Tsingtao Breweriesben volt részesedései eladásából. Az Oriental Breweryt a KKR befektetési alap vette meg a múlt hónapban 1,8 milliárd dollárért. Oroszországi és ukrán márkáit egyelőre nem akarja értékesíteni az ABInBev.

Elemzők szerint szakmai befektetők jelentkezése nem várható. A világon második helyezett brit-dél-afrikai-amerikai SABMillernek és a harmadik helyezett holland Heinekennek részint nincs pénze, részint versenyfelügyeleti problémákkal is szembekerülnének Csehországban, Magyarországon és Romániában, ahol szintén jelentős a piaci részesedésük.

Az InBev a belga Interbrew és a brazíliai Companhia das Bebidas das Americas SA (AmBev) 2004-es egyesülésével alakult meg, 9,2 milliárd eurós ügyletben. Az 1973-ban alapított Borsodi Sörgyár többségi részesedését 1991-ben szerezte meg az Interbrew az Állami Vagyonügynökségtől, ez volt a belga csoport első nagyobb külföldi felvásárlása.

Szalagon a Borsodi - ki ad érte többet?
Szalagon a Borsodi - ki ad érte többet?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.