Öt százalékra csökkenhet a lakásfelújítás áfája

Átmenetileg öt százalékra csökkenhet a lakásfelújítási munkákhoz kapcsolódó áfa, vagy - felső határ nélkül - visszaigényelhető lehet a személyi jövedelemadóból a felújítási költség 30-35 százaléka.

A meglévő lakóépületek felújítási munkáihoz kapcsolódó áfa öt százalékra csökkentését javasolta átmeneti időtartamra az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának építőipari munkacsoportja a szerdai ülésen.

Az építőipar helyzetének javítására még decemberben létrehozott négypárti munkacsoport az áfa ideiglenes csökkentése helyett elfogadható megoldásnak tartaná azt is, ha a felújítási költség 30-35 százaléka felső határ nélkül visszaigényelhető lenne a személyi jövedelemadóból.

A Baráth Etele (MSZP) elnökletével működő munkacsoport a műemlékek felújításánál állandó áfa-kedvezmény biztosítását is kéri a kormánytól.

A gazdasági bizottság egyhangúan általános vitára alkalmasnak találta az építőipar helyzetének javítását célzó javaslatot, amely kiemelten kezeli a lakásfelújítást, illetve az energiahatékonysági fejlesztéseket ösztönző kormányzati lépéseket. Az energiahatékonyság fejlesztésének keretében a munkacsoport arra kéri a kormányt, hogy a szén-dioxid kvóta értékesítéséből származó bevételeket arányosan csoportosítsa át a Panel Programba.

A javaslat emellett csökkentené az uniós pályázatok elbírálásának idejét, és megváltoztatná azok feltételeit, valamint kötelezné az államot, hogy a szerződésekben meghatározott határidőn belül fizesse ki az építési vállalkozók által benyújtott számlák ellenértékét.

Nagy Sándor (Fidesz) a határozat egyik aláírójaként az ülésen hozzátette: fontos lenne, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatszolgáltatásába bekerüljön a folyamatban levő új lakásépítések száma is, mivel jelenleg szinte semmilyen adat nem mutatja be a lakáspiac aktuális helyzetét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.