Öt év után gazdagabb lehet a karácsony

Az Országos Kereskedelmi Szövetség számításai szerint a válság öt évvel ezelőtti kezdete óta először fordulhat elő az idén, hogy többet költünk karácsonykor a boltokban, mint egy évvel korábban.

Ezüstvasárnap teljesen megteltek a bevásárlóközpontok. Idén is könyvet, játékot és műszaki cikket vesznek a legtöbben ajándékba.

Egyre többen indulnak neki a karácsonyi bevásárlásnak. Sokan csak a boltban döntik el, mit vegyenek. A legtöbben az idén is könyvet vagy játékot ajándékoznak, de vannak olyanok is, akik a drága ékszerek között válogatnak, vagy éppen kéthetes mexikói útra fizetnek be.

A Media Marktban például a legnagyobb sláger most a táblagép, a mobiltelefon és a televízió. Az adatok szerint jelentősen nőtt a forgalom a tavalyihoz képest, és nemcsak az utóbbi hetekben. „Már az év derekától látjuk, hogy nagyon komoly felfutás van a kiskereskedelem ezen szegmensében. Jelen pillanatban bőven 10 százalék feletti növekedéseket látunk, de egyes területeken akár az 50-60-70 százalékot is el tudja érni” - mondta Szánthó Balázs, a Media Markt koncepció menedzsere.

A kereskedelmi szakemberek szerint idén többet költenek majd az emberek ajándékokra, mint tavaly ilyenkor. Egy átlagos család 20-23 ezer forintért vásárolt tavaly ajándékot a fa alá, ez idén 2-3 ezer forinttal több lehet.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a gazdasági növekedés, a rekordalacsony infláció és a rezsicsökkentés miatt nőtt a fizetések vásárlóértéke, ezért számítanak nagyobb forgalomra. „A növekedés nemcsak azt jelenti, hogy több pénzt hagyunk a pénztárakban, hanem azt is, hogy volumenben, kilóban, literben, darabban számolva 1-2 százalékkal bővülhet a forgalom" – fogalmazott Vámos György.

Vámos György hozzátette: a válság 2008-as kezdete óta idén először fordulhat elő, hogy növekszik a kiskereskedelmi forgalom.

2012-ben 832 milliárd forintot hagytak a vásárlók a boltokban a karácsonyi időszakban, idén ez akár a 870 milliárd forintot is elérheti. (Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.