Osztrák zöldek furnák a magyar kaszinóvárost

A burgenlandi Zöldek szerint a Hegyeshalom és Bezenye között, az osztrák-magyar határ térségébe tervezett Eurovegas szórakoztató komplexum jelentős forgalomnövekedéshez vezetne az ausztriai tartományban.

Közleményükben rámutattak, hogy Burgenlandban a levegő szállópor-tartalma már most olyan magas, hogy az egészségre nézve károsnak lehet tekinteni, a 153 hektárnyi területen, 2300 férőhelyes parkolóval létesítendő kaszinóváros pedig - számításuk alapján - napi 21 ezer gépkocsira kiterjedő forgalmával valóságos robbanást  idézne elő a környék közlekedésében. Mindez tovább terhelné az amúgy is túlzsúfolt A4-es autópályát, veszélyeztetné Észak-Burgenland gazdasági fejlődését és a körzetben lakók életminőségét - érvelnek.

A Zöldek felszólították a szociáldemokrata Hans Niessl vezette tartományi kormányt, hogy kapcsolódjon be a beruházással kapcsolatos magyarországi környezeti hatásvizsgálatba, és "vessen gátat a projektből fakadó negatív egészségi és gazdasági hatásoknak". A zöld vezetők emlékeztettek arra, hogy néhány évvel ezelőtt  Parndorfnál azért nem engedélyezték egy biomassza-hőerőmű felépítését, mert a létesítményhez kötődő tehergépkocsi-forgalom az emberi egészségre veszélyes mértékig megnövelte volna a levegőben lebegő finompor mennyiségét.

Az EuroVegas Hungary Zrt. tavaly júliusban adta be az építési engedély kérelmét a szórakoztató komplexumra. Magyarországon jelenleg nincs úgynevezett I. kategóriájú kaszinó, amelynek egyik ismérve, hogy legalább 1500 játékautomatával rendelkezik, és legkevesebb 100 játékasztalon próbálhatják ki szerencséjüket a vendégek.
A tervezet első ütemében egy 22 szintes, 312 szobás, négycsillagos szálloda épülne a hozzá tartozó kaszinóval, ahol 1500 automata és 100 játékasztal kapna helyet.
A kaszinóváros ötlete tulajdonképpen több évre tekint vissza. 2005 tavaszán a Format című osztrák hetilap Las Vegas gigantomániás  uniós változatának nevezte a Hans Asamer osztrák üzletember - az  EuroVegas Beteiligungs AG főtulajdonosa - által akkor még 330 hektáron megálmodott létesítmény-együttest. Az osztrák magazin által  csak sóderbárónak nevezett felső-ausztriai üzletember akkor elmondta, hogy az egész beruházás - amely ötcsillagos szállodát, élményparkot és 48 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot is magába foglal - 700 millió euróba kerül, ebből 470 millió eurót a kaszinó megépítésére fordítanak. Hogy jelenleg pontosan hogy haladnak a munkák nehéz lenne megmondani. Úgy tudjuk a projekt körül bábáskodó emberek közül volt, aki elhagyta a beruházást, miután az eredmények "alig csordogáltak".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.