Osztrák gázár-megállapodás a Gazprommal

A piaci gázárak alakulását jobban figyelembe vevő megállapodást kötött az orosz Gazprom és az osztrák OMV. Ausztria már Norvégiából is vásárol gázt, amely jelentősen növeli mozgásterét.

Hosszú távú gázár-megállapodást kötött az orosz gázt szállító Gazprom és az osztrák OMV gáztársasága, az EconGas - derült ki a cégek közleményéből. A visszamenőlegesen, április elsejei hatállyal kötött megegyezés pontos feltételeit - így különösen az új árakat - nem hozták nyilvánosságra, ám a felek valamennyire körülírták a változások fő irányát.

A szerződéshez a rendszeres árfelülvizsgálatok során jutottak el, abban a reményben, hogy így jobban reagálhatnak a földgáz piaci helyzetére Európában - írják közleményükben a felek. A megállapodás az osztrák piaci változásokat tükrözi és növeli az orosz gáz versenyképességét – értékelte a megállapodást Alexander Medvegyev, a Gazprom Export vezetője.

A megállapodás jelzi az EconGas egyre versenyképesebb piaci helyzetét – mondta Gerhard Roiss, az OMV vezérigazgatója. Egyszersmind utalt arra, hogy a Gazprommal kötött megállapodás mellett október 1-től a norvég gázt szállító Statoillal is szerződnek. (Vagyis több forrásból szerzik be a gázt.)

Novemberben októberhez képest 50 százalékkal, 14,2 milliárd köbméterre nőtt az Európába szállított orosz gáz mennyisége - közölte szintén ma a Gazprom. Ez 33 százalékos növekedés tavaly novemberhez képest. Az orosz gázszállító szerint az ugrás nem a hőmérsékletcsökkenésnek, hanem az orosz gáz iránti növekvő igényeknek tudható be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.