Osztrák bankok cseh és román leányait minősítette le a Moody's

A Moody's lefelé módosította az osztrák Erste és Raiffeisen cseh és román leánybankjainak hitelminősítését. A magyar Erste-leány - e kettőnél rosszabb - besorolását felülvizsgálták, de nem változtattak rajta.

Osztrák bankok kelet-európai érdekeltségeit minősítette le csütörtökön a Moody's Investors Service, miután előző nap az osztrák anyavállalatok osztályzatait is rontotta. A Moody's csütörtöki lépése magyar leánybankokat nem érintett.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, csütörtök hajnalban Londonban bejelentette, hogy az Erste Group Bank AG (Erste Bank) két, a Raiffeisen Bank International négy kelet-európai érdekeltségének különböző besorolásait minősítette vissza.

A Moody's ugyanakkor az Erste Bank Hungary jelenlegi "Ba3" szintű, negatív kilátású besorolását megerősítette, azzal az indokkal, hogy az anyavállalat továbbra is elkötelezett magyarországi tevékenysége mellett, és a magyar érdekeltség mostani besorolása megfelelően tükrözi "az igen kedvezőtlen helyi piaci környezetet".

A hitelminősítő az Erste érdekeltségei közül a Ceska Sporitelna és a Banca Comerciala Romana hosszú távú betétkockázati, valamint önálló banki pénzügyierő-osztályzatait rontotta egy-egy fokozattal "A2/C mínusz"-ra, illetve "Ba1/Not Prime/E mínusz"-ra a csehországi és a romániai működési környezet gyengülésére hivatkozva.

A Moody's különösen Románia kilátásait értékelte borúlátóan. A cég szerint bár a román gazdaság növekedési üteme jó eséllyel gyorsulni fog a következő években, de így is valószínűleg messze elmarad a pénzügyi válság előtt mért 6 százalék körüli éves ütemektől, nehezítve a jövedelmi felzárkózást a nyugat-európai szintekhez.

A Moody's megjegyzi, hogy a román háztartások átlagjövedelme igen jelentős mértékben, 64 százalékkal elmarad az EU-átlagtól.

A Banca Comerciala Romana leminősítésével kapcsolatban a hitelminősítő kiemeli, hogy gyorsan emelkedik a bank teljes hitelportfólióján belül a nem teljesítő kinnlevőségek aránya, amely március végén már 22,4 százalék volt, tükrözve a gyengülő működési környezetet.

Ráadásul a Banca Comerciala Romana teljes kinnlevőség-portfólióján belül hozzávetőleg 62 százalék a devizaalapú - elsősorban euróban denominált - hitelek aránya, ami kulcsjelentőségű hitelkockázatot jelent a mostani környezetben - áll a Moody's elemzésében.

Az Erste Bank Hungary osztályzatainak megerősítésével kapcsolatban ugyanakkor a Moody's kiemelte, hogy bár a magyarországi érdekeltség hosszú távú betéti besorolásait eredetileg szintén felülvizsgálat alá vette - azon aggályai miatt, hogy az anyavállalatot terhelő kihívások miatt gyengülhet az osztrák tulajdonos képessége és hajlandósága a magyar leánybank támogatására -, azonban az Erste Bank továbbra is elkötelezett magyarországi működésének fenntartása mellett, tekintettel helyi érdekeltségének stratégiai illeszkedésére és földrajzi közelségére.

Az anyabank folyamatosan ellátja tőkével és finanszírozással az Erste Bank Hungaryt, amelyet a tavalyi nagy veszteségek után az osztrák tulajdonos újratőkésített, és a finanszírozási támogatás is változatlanul jelentős.

A Raiffeisen Bank International kelet-európai leánybankjai közül a Moody's a szlovákiai Tatra Banka a.s., a romániai Raiffeisen Bank SA, valamint az ukrajnai Raiffeisen Bank Aval és Raiffeisen Leasing Aval különböző besorolásait rontotta.

A Moody's előző nap a Raiffeisen Bank International és az UniCredit Bank Austria adósság- és betéti besorolásait egy fokozattal, az Erste Group Bank AG hasonló osztályzatait két fokozattal rontotta, elsősorban a közép-kelet-európai működési környezettel és az euróövezeti válsággal indokolva a lépést.

A Moody's hivatalos listája alapján a három ország közül a magyar Erste-leányvállalat besorolása a legrosszabb. Az A2 a hatodik legkedvezőbb szint, ami az alacsony hitelkockázatot befektetési szempontból felső-közepes minőségűnek ítéli.

A Ba1 a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív kategórián belül a tizenegy lehetségesből a legkedvezőbb megítélés jele, Ez az élen álló három tagú, spekulatív elemeket is tartalmazó, jelentékeny hitelkockázati csoport első tagja. A magyar leány Ba3-as besorolása ugyane hármas - vagyis a befektetésre nem ajánlott kategória öt csoportjának legkedvezőbbjének számító - csoport harmadik, legalsó szintje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.