Oszkó szerint nincs szükség újabb megszorításokra

A pénzügyminiszter szerint mivel a makrogazdasági pálya idén nem fog lényegesen eltérni a tervezettől, újabb megszorításokra sem lesz szükség. Oszkó Péter ezt a szerdai kormányülés után mondta. Mindazonáltal a tárcánál az előrejelzést csak a teljes EU-ra vonatkozó prognózis hivatalossá válása után tudják véglegesíteni.

- Nincs szükség újabb megszorító lépésekre, az idei makrogazdasági pályában ugyanis nem lesz lényeges eltérés a prognózistól, amely nem különbözik jelentősen az Európai Unió által készített előrejelzéstől sem - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az MTI-nek a szerdai kormányülés után annak kapcsán, hogy a héten kezdődnek, és várhatóan május 18-ig tartanak a tárgyalások az Európai Bizottsággal válságkezelő programról.

Oszkó Péter: már nem lesz szükségünk pénzügyi segítségre
Oszkó Péter

- Nem látok okot arra, hogy újabb megszorító lépésektől kelljen tartania a társadalomnak - fogalmazott Oszkó Péter.

A hétfőn kiadott legfrissebb brüsszeli előrejelzés szerint Magyarországon 6,3 százalékos lehet 2009-ben a gazdasági visszaesés, az államháztartási deficit pedig a bizottság szerint 3,4 százalék lehet. A Bajnai-kormány ugyanakkor 5,5-6 százalékos GDP-esést valószínűsített és három százalék alatti hiánnyal számolt. A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra: a tárca már korábban is jelezte, a válságkezelő programhoz készített előzetes makropályát akkor tudja véglegesíteni, amikor a teljes Európai Unióra (EU) vonatkozó aktuális prognózis hivatalossá válik. Kiemelte, hogy az EU-jelentésében Magyarországra vonatkozóan szerepel olyan mondat, miszerint az unió nem tudta még pontosan értékelni az új program minden részletét, és hatásait számszerűsíteni.

Oszkó Péter megismételte, hogy kormány és a brüsszeli bizottság most kezd részletes tárgyalásokat a válságkezelő programról, a tárgyalások az előzetes tervek szerint május 18-án zárulnak. Ezt követően készül el egy közös álláspont, amely alapján véglegesítik az idei makrogazdasági számokat, köztük a GDP-várakozást és a hiánycélt. A 2010-es adócsomagról a pénzügyminiszter azt mondta, ennek részletei heteken belül nyilvánosságra kerülnek. Ezekből ki fog derülni, a kormány milyen arányú adócsökkentést tervez, és melyik adónemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.