Oszkó Péter: örülnék az államadósság keletkezése körülményeit kibontó vizsgálatnak

A tavalyi költségvetés száma megalapozottak voltak, s nemzetközi összehasonlításban is megállt volna a lábán. Az idei költségvetési lyuknak semmi köze az elmúlt évi büdzséhez.

A Széll Kálmán-tervvel a problémafelismerésig jutott el a kormányzat, tudniillik, hogy komoly hangsúlyt kell fektetni az adósságkezelésre, nem elég csupán a gazdasági növekedésre figyelni – nyilatkozta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este. A Bajnai-kormány pénzügyi tárcavezetője szerint nem állja meg a helyét az érvelés, miszerint az államadósságot csak a mostani korrekciókkal lehet csökkenteni – viszont örömmel látna egy, az államadósság keletkezésének körülményeit részleteiben "kibontó" vizsgálatot.

A volt pénzügyminiszter ugyanakkor egyetért abban a mostani kabinettel, hogy hozzá lehet nyúlni a szociális ellátórendszer egyes elemeihez - a rokkantsági nyugdíjakhoz vagy a korkedvezményes nyugdíjak rendszeréhez. A Sukoró-ügyről Oszkó Péter azt mondta: nem hiszi, hogy károkozással vádolhatnák meg, miközben ő óvta meg az államot attól, hogy kár érje.

"A problémafelismerésig jutottunk el. Most hangzott el először érdemben, hogy komoly hangsúlyt akar fektetni a kormányzati gazdaságpolitika az adósságkezelésre. Tehát nem az én véleményem, szakmai hozzáállásom változott, hanem hanem a kormány írt le igen nagy kanyart a gazdaságpolitikájában. Elindult onnan, hogy csak a növekedéssel kell foglalkozni, akár lehet magasabb hiánnyal is gazdálkodni; és most elértünk oda, hogy fontos az államadóssággal foglalkozni " – így reagált Oszkó Péter arra a felvetésre, hogy a közelmúltban még a kiforrott gazdaságpolitikát hiányolta az Orbán-kormánytól, a Széll Kálmán tervről viszont már azt mondta: az irány jó, de kérdés, lesz-e elég politikai akarat a végrehajtásához.

Oszkó Péter visszautasította azokat a kormányoldali érveléseket, hogy már a tavalyi költségvetés számai sem lettek volna megalapozottak. "Nagyon régóta folytatjuk ezt a vitát, a tavalyi költségvetés messze megállt a lábán nemzetközi összehasonlításban." -mondta.

Hozzátette: a 2011-es "költségvetési lyuknak" semmi köze a tavalyi büdzséhez. Oszkó Péter szerint az egykulcsos adó bevezetése és a "további beígért és tervezett adócsökkentések" okozzák az idei és a későbbi évek hiányát - emiatt kell a korrekciót véghezvinni - hangoztatta a volt tárcavezető.

Az intézkedésekre a korábbi államadósság-növekedés miatt is szükség van a kormányzat szerint, utóbbi ráadásul azt is megvizsgálná, kik felelősek az elmúlt évek drasztikus államadósság-növekedéséért. Arra a kérdésre: érzi-e azt, hogy volt pénzügyminiszterként megszólították az ügyben a volt miniszter úgy reagált. 

"Hát igen, de ha tudunk Magyarországon olyan évet találni, ahol nagyon csekély mértékben növekedett az államadósság - ami minden más országban elszaladt a pénzügyi válság miatt -, akkor az a mi kormányzati időszakunk volt - reagált a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere. Elismerte, hogy "volt honnan javulnia" a mutatónak, viszont kiemelte: a rendszerváltozás óta az ő pénzügyminisztersége alatt zárt egy félévet pozitív szaldóval a költségvetés.

A felvetésre, hogy a Fidesz-kormány idején az államadósság inkább az ötven százalékhoz volt közel, semmint a mostani nyolcvanhoz, a volt miniszter úgy válaszolt: ez igaz, de ennek okát a megelőző Bokros-csomag intézkedéseiben látja, amely jelentősen javított az államadósság-pozíción.

"Ha alaposan megvizsgáljuk, hogy az államadósság-pálya hogy alakult, akkor bizony mind a két politikai oldal időszakában találunk majd olyan intézkedéseket, ami jelentősen hozzájárult az államadósság növekedéséhez. Nem vitatva azt, hogy a 2002-ben kezdődött szocialista kormányzás okozta ebben a legnagyobb mértékű növekedést. De előtte a Fidesz-kormánynak is voltak olyan intézkedései, amelyek növelték az államadósságot" - szögezte le Oszkó Péter.

Hozzáfűzte: nagy örömmel lát egy egy olyan vizsgálatot, ahol "végre az általános ideológiai alapon megfogalmazott állítások - hogy a szocialisták felelősek az államadósság növekedéséért" - kibonthatók lesznek, és meg lehet nézni, milyen arányban felelnek a szocilista és milyen arányban a más kormányok az adósságnövekedésért.

Hogy valóban a magas államadósság miatt is kell-e most korrekciókat végrehajtania kormányzatnak, Oszkó úgy reagált: ezekre nem azért van szükség, mert csak így lehet csökkenteni az államadósság mértékét. "Ha nincs az adórendszerben ilyesfajta átalakítás, ami 2011-ben meg a későbbi években történik, és picit erősebb a kiadási kontroll, akkor az államadósság csökkenő pályán lett volna"

A Széll Kálmán tervben vázolt a rokkantsági nyugdíjak rendszerének szigorításával kapcsolatban a volt pénzügyér kifejtette:"Ee a logika az, amit én magam is sok helyütt támogattam és elmondtam. A rászorult embereket meg kell tudni őrizni a rendszerben - de a rokkantsági nyugdíjasok száma, a végtelenül engedékeny korkedvezményes nyugdíjazási rendszer mind olyasmi, amihez hozzá lehet nyúlni"

Az ellátórendszerből kikerülők befogadásához ugynakkor szükség lesz a növekedésre a versenyszférában, amihez Oszkó Péter nem látja elegendőnek az egykulcsos adót.

Sukoró-üggyel kapcsolatosan illetve azzal kapcsolatosan: számít-e arra, hogy gyanúsítottként vagy tanúként meghallgatják Sozkó úgy reagált: sukoró-ügyben olyan a jogi helyzet, hogy az államot semmiféle kár nem érte. A befektető a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján telektulajdont nem szerzett, koncessziós joga nincs, sőt, ő tartozik kilencszázmillióval.

Olyan ügyről beszélünk tehát lassan évek óta, ahol egy fillér kár nem mutatható ki. Ezért nem tudom másnak nevezni ezt az ügyet, mint egy kommunikációs blöffnek, szándékos lejáratásnak, botránykeltésnek" - reagált Oszkó Péter. Hozzátette: ha valaki keményen bánt a befektetőkkel Sukoró-ügyben - pereket indított azért, hogy telekcserét megállítsa-visszafordítsa, és az állami tulajdon védelmét garantálja minden egyes ügyletben - az ő maga volt pénzügyminiszterként.

 

Oszkó Péter
Oszkó Péter a Reformszövetségben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.