Oszkó mindent elintézne tavasszal

Még a tavaszi ülésszak során a parlament elé vinné az idei, valamint a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatokat az új pénzügyminiszter.

Oszkó Péter a kiadáscsökkentő intézkedéseket tartalmazó javaslatokat is benyújtaná még a nyári parlamenti szünet előtt - derül ki az Indexnek adott interjújából. A miniszter szerint az idei adóváltozások összességében nullszaldósak - vagyis azok nem növelik, de nem is apasztják a bevételeket.

Utal arra, hogy a lakosság terhei növekednek idén, de tovább nem szorítanak a présen, "abból az idei lépéssel kihozzuk a maximumot, többet szorítani nem lehet". Fenntartja azon véleményét, hogy az adórendszerben nincs helye a kisadóknak (eva, ekhó), és az iparűzési adónak, ugyanakkor szerinte reális menetrendet kell tartani.

Az evát a jelenlegi adóterhelés mellett nem lehet megszüntetni, ahhoz előbb rendesen át kell szabni az adórendszert és a munkabért sújtó terhelést közel kell vinni az evásokat érintő elvonáshoz. Az ekhó esetében hamarabb is elérhető ugyanez a helyzet.

Az iparűzési adóban is készülnek egyszerűsítésre, de erről még korainak tartotta részleteket mondani. Az adórendszer átalakítása egy háromeves átfutási időben nagyjából meg is történhet - állítja az interjúban.

Emlékeztet arra, hogy a szociális területen és az állami működési funkcióknál ér el komolyabb megtakarítást a Bajnai-kormány. Szerinte még egy területet jellemez túlköltés: az állam a hazánkhoz mérhető országokhoz képest túl sokat költ gazdasági célra. Itt lehetne még tartós megtakarítást elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.