Oszkó fellép az adóparadicsomok ellen

A kormány június végéig el akarja fogadtatni a parlamenttel az új adótörvényeket - mondta Washingtonban tudósítónk kérdésére Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki úgy érzi, a kormány stabil támogatottságot élvez az Országgyűlésben. Hozzátette: szükségesnek látja az adóparadicsomokba történő jövedelemmenekítés korlátozását.

Oszkó Péter pénzügyminiszter lapunk vasárnap feltett kérdéseire válaszul azt mondta: "ki sem ejtette a száján a 2,9 százalékot" Washingtonban. A hírportálok a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva azt közölték: a Bajnai-kormány meg kíván felelni annak az IMF-feltételnek, hogy a magyar államháztartás hiánya nem haladja meg a hazai össztermék 2,9 százalékát. Oszkó kérdésünkre egyfelől leszögezte, hogy "olyan pálya, ami az eladósodottságot növeli, Magyarországnak nem érdeke", másfelől emlékeztetett: a készenléti hitelkeret kapcsán a Valutaalappal folytatott tárgyalások május 6-án kezdődnek, és a kormány "ezeken a legkedvezőbb feltételekre" törekszik.

- Most tehát önök olyasminek szeretnék a végeredményét hallani, aminek még előtte vagyunk - mondta a miniszter a washingtoni magyar sajtó előtt. Utalt rá, hogy többoldalú kötelezettség áll fent, az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartását az EU követeli meg ahhoz, hogy megszüntethesse a túlzottdeficit-eljárást hazánkkal szemben. Ráadásul a hitelkeret a Világbank által biztosított része is függőben van.

- Az egyeztetések folyamatban vannak velük - mondta Oszkó. Sigeo Kacu, a Világbank alelnöke mindenesetre már pénteken megerősítette: a pénzintézet szorosan együttműködik a Bajnai-kormánnyal a szociális rendszer átalakításában, a nyugdíjreform végrehajtásában, valamint a bankszektor megerősítésében.
 
A Népszabadság kérdésére Oszkó Péter elmondta: a jövő évi adóváltoztatási tervek is szerepelnek a költségvetési csomag azon elemei között, amelyeket még június végéig el kívánnak fogadtatni az Országgyűlésben. - Stabil bizalmat látok a kormány iránt az őt támogató képviselőcsoportokból - mondta a parlamenti hangulatról. Ugyancsak kérdésünkre elmondta: a pénzügyi válság minden országot arra ösztönzött, hogy "betömje az off-shore cégek okozta lyukakat", és ebben Magyarországnak elmaradása van, amit be kell hoznia.

- Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ennek kapcsán most konkrét bevételekben reménykedjünk. Nem erre építünk a költségvetésben - szögezte le, hozzátéve: az adóparadicsomokba történő jövedelemmenekítés korlátozását a versenytorzító hatások kiszűrése szempontjából is fontosnak tartja. Megerősítette, hogy az euró bevezetésének továbbra sincs céldátuma: "Magyarországon ma nem a céldátumok meghirdetése jelenti a hitelességet, hanem a konkrét teendők végrehajtása."

Adóparadicsomi állapotok a Seychelles szigeteken
Adóparadicsomi állapotok a Seychelles szigeteken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.