Oszkó a Wizz Air Holdings igazgatóságában

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, aki blogjában sűrűn értekezik a Malév csődbemenetelének esetlegesen őt érintő részleteiről, tavaly április óta tagja a Malév-konkurens Wizz Air igazgatóságának.

Az ecoline.hu fedezte fel a Wizz Air más téma kapcsán kiosztott éves jelentésében, hogy tavaly április óta a Malév-konkurens fapados légitársaság igazgatóságában ül Oszkó Péter volt pénzügyminiszter. (Pontosabban a magyar Wizz Air Kft.-t is tulajdonló, az offshore-színhelyként ismert Jersey-szigeteken bejegyzett Wizz Air Holdings Plc. üzleti jelentéséről illetve irányító testületéről van szó.)

Az érintett a hvg.hu-nak megerősítette a tényt, amit először nem minősített hírértékűnek.

Az ügy azért lehet mégis figyelemre méltó, mert Oszkó Péter az előző kormány állami vagyonért is felelős minisztereként jelentős szerepet játszott a Malév helyzetének alakításában. Oszkó a Malév múlt heti csődbemenetelét megelőzően és azóta is - az egyébként a HVG-nél üzemelő - blogjában rendszeresen reagál a Fidesz-kormány állításaira, melyek a Malév csődjéért elsősorban a Gyurcsány- és Bajnai-kabinet - tehát többek között Oszkó - tevékenységét teszik felelőssé.

Meglátásai úgy összegezhetők, hogy ők az - időszakában visszaállamosított - nemzeti légitársaság ügyeiben az elvárható gondossággal jártak el.

Miután engedélyt kapott a Wizz Airtől, Oszkó közölte: bejegyzése nyilvános adat, ám maga eddig sosem lépett fel eddig a légitársaság nevében. Leszögezte: valahányszor, amikor a Malévval kapcsolatban támadták, jelezte, hogy volt pénzügyminiszteri minőségében válaszol.

Oszkó szerepvállalása felkeltette Selmeczi Gabriella Fidesz szóvivő figyelmét is, aki a nemzeti érdekek elárulójaként aposztrofálta a volt pénzügyminisztert. „Most már érthető, miért hisztériázott Oszkó Péter a Malév csődje körül kialakult vitában. Bebizonyosodott, hogy nem elég, hogy a cég visszaállamosításánál sorozatosan olyan döntéseket hoztak, melyek nyomán az Európai Bizottság határozata ellehetetlenítette a Malév működését. Kiderült ugyanis, hogy csaknem egy éve a Malévet feljelentő cég igazgatósági tagja, amit mélyen elhallgatott – fejtette ki álláspontját a párt szóvivője, aki szerint Oszkó közvetlenül is hasznot húzott a nemzeti érdek elárulásából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.