Oszkó: Tartható a 3,8 százalékos hiánycél

Bár a GDP növekedésben és az inflációt illetően is módosította korábbi számait a most elkészített konvergencia programban a Pénzügyminisztérium, ám ezzel együtt is tartható a tervezett 3,8 százalékos hiánycél.

A novemberi 0,6 százalékos GDP csökkenéssel szemben a legfrissebb most elkészült és holnap, az Európai Uniónak is elküldött konvergencia programban kedvezőbb makropályával, 0,3 százalékos GDP visszaeséssel számol a Pénzügyminisztérium - jelentette be Oszkó Péter, ma délutáni sajtótájékoztatóján. Ezzel szemben az infláció esetében a tavaly novemberi 3,9 százalékkal ellentétben most 4,1 százalékos inflációval számol a tárca, ez éppen annyi amennyivel egyébként a költségvetést tervezték.

Ezeket is figyelembe véve Oszkó Péter kijelentette, hogy a korábban tervezett idei 3,8 százalékos hiánycél a módosított adatok és megváltozott környezet mellett is tartó.

Kifejtette: a gazdasági növekedés esetében azért lehetett módosítani, mert az exportpiacainkon élénkülés várható, ami a magyar gazdaság helyzetét is javítja. Mindezeket figyelembe véve a a második félévben a magyar gazdaság már növekedhet - részletezte a pénzügyér. Ezek alapján arra számítanak, hogy 2011-ben már növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, már amennyiben a jelenlegi konvergencia program pályáját tartja a kormány.

A Népszabadság kérdésére Oszkó Péter elmondta, hogy az euró övezethez való csatlakozás formális feltételeit először 2011-ben teljesítheti az ország. Csatlakozási tárgyalásokat viszont csak tartós időszakkal a háttérben lehet megtenni.

Amennyiben a következő kormány tartani tudja a konvergencia programban lefektetett pályát, akkor ezeket a megbeszéléseket jövőre meg lehet kezdeni. - Az euró előszobájaként emlegetett ERM II rendszerrel kapcsolatban nagy elemzőházak Magyarország esetében a 2011 belépést valószínűsítette, ezt én elégségesnek tartom, ehhez sokkal többet nem kívánnék hozzáfűzni - fogalmazott Oszkó Péter.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.