Oszkó: Éllovas lehet a fekete bárányból

A válságból kilábalva két év múlva akár versenyelőnybe is kerülhet a régióban Magyarország – állítja Oszkó Péter pénzügyminiszter. Jelenlegi hátrányainkról úgy véli: azok a múltból, nem pedig a hibás kríziskezelésből származnak.

Miközben a stabil költségvetésű nyugat-európai országokban az előrejelzések szerint idén négy százalék lesz az átlagos recesszió, Magyarországon 6,7 százalékos GDP-csökkenés várható, ennek ellenére ami az elmúlt hónapok történéseit, a válság kezelés eredményeit illeti, meglehetősen jó irányba haladunk. Az államháztartási hiány csökkentésében például régiós szinten élen állunk - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az MGYOSZ budapesti rendezvényén.

Hozzátette: hátrányaink a múltból, nem a hibás kríziskezelésből származnak. Ahhoz, hogy a foglalkoztatottság régióhoz mérten hat százalékos elmaradása, az állam és a lakosság eladósodottsági szintje csökkenjen, végig kell csinálni az 1300 milliárd forintos kiadáscsökkentést, a jövedelemtermelő képességet pedig lényegesen javítani kell.

Mivel a gazdasági visszaesés miatt az idei adóbevételek 800 milliárd forinttal elmaradnak a tavaly prognosztizált értéktől, kulcsfontosságú, hogy a befolyó összeget minél hatékonyabban osszák szét, és a kieső részt - mivel a költségvetési hiánycél nem növelhető, a piacokon pedig nincs szabad forrás például újabb hitelfelvételre -, kiadáscsökkentéssel ellensúlyozzák – állítja Oszkó.

- A változtatások pozitív hatásai 2009-ben és 2010-ben még nem nagyon látszanak majd, 2011-ben azonban a 3,6 százalékos növekedés sem kizárt - mondta a tárcavezető, hozzátéve: egyelőre a munkanélküliség növekedési ütemét tudják csökkenteni, valamint javítani a gazdaság potenciális növekedési képességét.

Nem puhul a program, mindeddig kizárólag olyan kompromisszumokba mentek bele (például a szálláshelyek áfájának 25-ről 18 százalékra mérséklése), amit eredetileg, a tárgyalások kezdete előtt is elképzelhetőnek tartottak - mondta Oszkó Péter. A vállalkozókat érintő módosításokkal kapcsolatban úgy vélte: néhány extrém példától eltekintve mindenki jobban jár, ha azonban a foglalkoztatást ösztönző intézkedéseket kiveszi a csomagból, valóban csak az adóegyszerűsítés marad.

Oszkó Péter szerint 2011-re elérjük a régiós szintet, ami a munkaerő termelékenységét  illeti, a munkaerőköltségek ugyanakkor messze a legalacsonyabbak lesznek, ami jelentős versenyelőnnyé válik.

- Magyarország most azért fekete bárány, mert a gazdasági visszaesés egy mind államilag, mind a lakosság szintjén - különösen a visegrádi államokhoz mérten - igencsak eladósodott országba érkezett meg, ahol fennáll a veszélye, hogy nem tudjuk törleszteni adósságainkat. Ezért a két legfontosabb feladat minél inkább mérsékelni a zuhanást, és napról napra csökkenteni az eladósodottság szintjét - magyarázta. A miniszter szerint az ötszázalékos tb-csökkentés nem elég, tízre lenne szükség, erre azonban most nincs lehetőség.

Oszkó a gyáriparosoknál
Oszkó a gyáriparosoknál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.