Oszkó: 4,5-szeres túljegyzés a Richter átcserélhető kötvényekre

Négy és félszeres túljegyzés mellett zajlott a Richter részvényekre átcserélhető kötvények kibocsátása - jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Richter részvényekre átcserélhető kötvények 833 millió eurót meghaladó kibocsátási értéke biztosítja azt, hogy megvalósuljon a 707 millió euró értékben lejáró hasonló kötvények refinanszírozása - mondta Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója a kötvénykibocsátásról tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Oszkó: 4,5-szeres túljegyzés a Richter átcserélhető kötvényekre

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a lejáró és a kibocsátott új kötvények ellenértéke közötti különbség kincstári számlára kerül. Az MNV vezérigazgatója arra számít, hogy a vagyonkezelő ebben az évben nettó költségvetési befizető lesz.
Közölte, hogy a kibocsátás pénzügyi részleteiről, illetve a jegyzésben résztvevőkről néhány nap múlva adnak tájékoztatást.
Korábbi tájékoztatás szerint a kötvényeket zártkörűen, intézményi befektetőknek értékesítették. A Richter Gedeon Nyrt. csütörtökön reggel közölte, hogy 20 millió eurónak megfelelő átcserélhető kötvényt jegyzett.

Oszkó Péter pénzügyminiszter elmondta, hogy négy és félszeres túljegyzés mellett zajlott a Richter részvényekre átcserélhető kötvények kibocsátása. A pénzügyminiszter szerint a kibocsátás sikere növeli Magyarország és gazdasági szereplői iránti bizalmat, és visszaigazolja, hogy az ország pénzügypolitikája jó irányba halad. A kötvény árazásán kialakult kamatszint pedig véleménye szerint azt mutatja, hogy az ország kockázati besorolása javuló tendenciát mutat.

Kamarás Miklós elmondta, hogy a tranzakció három fő célja teljesült. Egyrészt a befolyó pénzből refinanszírozhatóak az öt évvel ezelőtt az állam Richter-részesedésére kibocsátott, és most szeptemberben lejáró Richter részvényekre cserélhető kötvények. Másrészt a Richter Gedeon gyógyszergyár tovább tudja folytatni az eddigi, támogatható stratégiáját, és növekedési potenciálja fenntartható marad. Harmadrészt fennmarad az állam tulajdonosi szerepköre a cégben a 25 százalékot meghaladó részesedés megtartásával.

Oszkó Péter ehhez hozzátette, hogy nincs olyan igény, ami az eddigi politika megváltoztatására késztetné az államot. Az állam a hosszú távú stratégiai befektetéseit továbbra is meg kívánja tartani, és nem rendeli alá a pillanatnyi pénzügyi igényeinek. Az MNV szerdán bocsátott ki 833,3 millió euró névértékben, 2014-ben lejáró, 4,680 millió Richter törzsrészvényre cserélhető kötvényeket, 32 százalékos kezdeti átváltási prémiummal, 4,4 százalékos éves kamattal. Az átváltási prémium alapjául szolgáló részvényenkénti 36559,86 forintos árfolyam és a 271,08 forint/euró árfolyam alapján számítva a kezdeti részvényenkénti átváltási ár 178,03 euró.

A kötvénytulajdonosoknak 2014. július 28-tól 2014. augusztus 4-éig lesz lehetőségük arra, hogy kötvényeiket átcseréljék.
A kötvényt a névérték 100 százalékán bocsátják ki, és ha cseréjére, visszaváltására, visszavásárlására vagy törlésére korábban nem kerül sor, lejáratkor a névérték 100 százalékán váltják vissza. Az MNV fenntartja a jogot arra, hogy a kötvény jövőbeni átcserélése során készpénzben teljesítsen.

Az MNV jogelődje 2004-ben bocsátott ki először ötéves futamidejű, Richter részvényekre cserélhető kötvényt. Ezek 2009. szeptember 28-án járnak le, mintegy 707 millió euró értékben. A kormány az idén júniusban döntött úgy, hogy a kötvényeket nem váltják át részvényre, hanem azok refinanszírozására új kötvényeket bocsátanak ki.

 

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3, 5 és 10 éves lejáratú kötvényeket hirdetett meg jegyzésre csütörtökön. A 3 éves lejáratot jelentős mértékben, a két hosszabb lejáratot pedig csak mérsékelten jegyezték túl. A 3 és 5 éves kötvények hozama csökkent, a 10 évesé pedig emelkedett. Az ÁKK a 2013. október 24-én lejáró 1013/E jelű, eredetileg 3 éves államkötvényből 20 milliárd forintot hirdetett meg, kevesebbet a két héttel ezelőtti aukción 25 meghirdetett milliárd forintnál.

Az elsődleges forgalmazók 95 ajánlatot nyújtottak be 86,65 milliárd forint értékben, míg a két héttel ezelőtti aukción 41,11 milliárd forintnyit. Az ÁKK 38 ajánlatot fogadott el a meghirdetett 25 milliárd forintos összegre, a kibocsátás pedig 50 milliárd forint lett, ugyanannyi, mint az előző aukción. A kötvényre 7,99 százalékos átlaghozam alakult ki az aukción, 7 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti aukció 8,06 százalékos átlaghozamánál.

A 2015/A jelű, 2015. február 12-én lejáró, eredetileg 5 éves államkötvényből 12 milliárd forintot hirdetett meg az ÁKK, szemben az előző, két héttel ezelőtti aukción meghirdetett 18 milliárd forinttal. Az elsődleges forgalmazók 52 ajánlatot nyújtottak be 38,40 milliárd forint értékben az előző aukción benyújtott 19,36 milliárd forint ajánlattal szemben. Az ÁKK 16 ajánlatot fogadott el a meghirdetettnél kevesebb, de az előző aukcióval megegyező 12 milliárd forintos összegben. A kibocsátás 16,8 milliárd forint lett a két héttel ezelőtti 12 milliárd után. A kötvény átlaghozama 8,07 százalék lett az előző aukción kialakult 8,12 százalék után.

A 2019/A jelű, 2019. június 24-én lejáró 10 éves államkötvényből az ÁKK 10 milliárd forintot hirdetett meg, az előző aukció 12 milliárdjánál kevesebbet. Az elsődleges forgalmazók 43 ajánlatot tettek 22,517 milliárd forint értékben, szemben az előző aukción tett 13,177 milliárd forintos ajánlattal. Az ÁKK 23 ajánlatot fogadott mindössze 10 milliárd forint értékben, csakúgy, mint az előző aukción. A kibocsátás is az előző aukcióval megegyező, 10 milliárd forint lett. Az aukción 8,24 százalékos átlaghozam alakult ki, 6 bázisponttal magasabb az előző 8,18 százaléknál.

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.