Tartós lehet a bérnövekedés

Oszkó Péter leköszönő pénzügyminiszter szerint a korábban még 0,2 százalékra várt csökkenéssel szemben az idén akár növekedhet is a magyar gazdaság.

–Úgy adjuk át az állami kasszát, ahogy ígértük, május végén az általunk jelzettnek megfelelő, a bruttó hazai termék 82 százaléka körüli hiánnyal zár az államháztartás - közölte búcsútájékoztatóján Oszkó Péter ügyvezető pénzügyminiszter, aki hozzátette, ez a mérték megfelel a Fidesz-kormány utolsó éve május végi adatának. Lapunk kérdésére megjegyezte, hogy júniusra nem készítettek előrejelzést, mivel akkor már az új kormány döntései befolyásolják a deficit alakulását. Arra azért felhívta a figyelmet, hogy júniusban általában nem nő az egekbe a hiány, így lényeges eltérésnek május végéhez képest nem kellene lennie.

Azokra a vádakra, miszerint kiürített kasszát talál majd az új kormány, elmondta, hogy a központi kormányzatban idénre betervezett 13 533 milliárd forint kiadásból május végéig 5 976 milliárd valósult meg, vagyis a teljes összeg 56 százaléka felől a következő kormány dönthet.

Az államháztartás idei, 3,8 százalékos megcélzott hiánya szerinte tartható, azzal együtt is, hogy vannak kockázatok a büdzsében, de ezek nem újkeletűek Oszkó szerint. Nincsenek finanszírozási problémák, az év eleji kétmilliárd dollár kölcsön felvételével Magyarország kimerítette idén a külső forrásra alapozó finanszírozási tervét, a továbbiakban a belső kibocsátás elegendő forrást biztosít.

Úgy véli, a gazdaság a vártnál jobban zárhatja 2010-et, a tárca által hivatalosan jelzett 0,2 százalékos csökkenéssel szemben akár 0,5 százalék is lehet a GDP-bővülés mértéke. Ez azonban nem sokat javít a költségvetés helyzetén, mert leginkább az export emelkedése áll mögötte, abból pedig érdemi adóbevételi többlet nem várható.

Azért van honnan pluszforráshoz jutni: a legutóbbi béradatok jócskán meghaladták a várakozásokat, és a minisztériumban úgy látják, hogy ez nem csak egyszeri tényezőknek (például a közszféra bérpótlékának) tudható be, hanem valós bérnövekedésnek is. Ez pedig béroldalról és a fogyasztás oldaláról is valamennyi többletbevételt eredményezhet idén.

A lapunkban tegnap megjelent Malév-cikkel kapcsolatos MTI-kérdésre elmondta: a légitársaság aligha működhet a jelenlegi formában a mostani adósságállománya mellett, ezért az adósságállomány átstrukturálására, illetve diszkontálására lehet szükség. Mint megírtuk, a Malév kapcsán mind a leköszönő, mind az érkező kormány szakemberei egyre komolyabban veszik számításba a csőd lehetőségét, és egy új társaság felépítését a Malév Vagyonkezelő Kft.-re alapozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.