Oszama halálával olcsóbb lesz a benzin

Csökken az olaj ára, ami, ha elég tartós lesz, az üzemanyagok árában is megmutatkozhat. Szakértők szerint Oszama halálhíre is árcsökkentő tényező lesz, de a mai esés következhet a kínai feldolgozó ipar csökkenéséből is.

Hogy hosszabb távú és jelentős olajárcsökkenést hozhat-e Oszama bin Laden terroristavezér kiiktatása, az egyelőre még kérdéses - írja gyors elemzésében a Bloomberg. Az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 1,72 dollárral csökkent ma, s hordónként 112,2 dollár körül alakult ma, míg a londoni Brent ára is csaknem ennyivel csökkent, 124,72 dollárra. Mérséklődött az olajlétesítmények elleni terrortámadások veszélye - hangsúlyozzák az iparági szakértők, de hozzáteszik: a piacok további információkra éhesek, melyek pontosan megmutatják az esemény súlyát. Tehát további jelentős árcsökkenés kezdődhet, de az is lehet, hogy a bosszútól tartó vélemények rövid távon bizonytalanságot okoznak, ami tovább növeli az árat.

Idén eddig 23 százalékkal drágult a kőolaj. A líbiai polgárháború kirobbanása volt a kitörési pont, hiszen napi 1,3 millió olaj esik ki a világpiacról. Bin Laden irányítása alatt az Al-Kaida terrorszervezet olajipari létesítmények megtámadását is ösztönözte. 2006 februárjában megrohamozták a szaúd-arábiai Abqaiq  létesítményt, amelyen a világ legnagyobb olajexportőrének számító cég termelésének kétharmada megy át. A támadás nem okozott kiesést az exportban.

A mai olajárcsökkenést ugyanakkor nem csak okozhatta a kínai feldolgozóipari növekedés lassulásáról a hét végén nyilvánosságra került adat is. A JP Morgan elemzése szerint Ázsiában az év második felében csökkenni fog az olajkereslet, mert a fogyasztók nem viselik el a magas árakat. A hedge fundok ugyanakkor a múlt héten tovább növelték áremelkedésre játszó nettó long határidős pozícióikat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.