Össztűz az MNB-re

Támadások kereszttüzébe került a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az utóbbi hetek vitatott „pénzkisöprési” intézkedései miatt. Az ellenzék felelőtlen pénzherdálásról beszél, Balog Ádám MNB-alelnök viszont védi a mundér becsületét.

Megdöbbentő, nemzetközi mércével pedig egyszerűen abszurd, ami a Szabadság téren folyik – állapítja meg a Transparency International (TI), emlékeztetve arra, hogy a magyar állam tulajdonában lévő MNB mintegy 160 milliárd forintot költött el a napokban öncélúan, felhatalmazás nélkül. Ennyi pénzzel támogatja a pénzügyi szakemberek képzését, ami a kormány feladata lenne. A TI ezért közérdekű adatigényléssel fordult Matolcsy György elnökhöz azt kérve, nevezze meg: milyen politikai és szakmai felhatalmazás birtokában és főként milyen megfontolás alapján döntött a teljes magyar felsőoktatásnak juttatott éves támogatást, 137 milliárd forintot meghaladó összeg odaítéléséről, és egyeztetett-e bárkivel ebben a kérdésben.

A jogvédők megütközéssel vették azt indoklást, miszerint az ingatlanvásárlásokkal 200 milliárdosra hizlalt, „társadalmi felelősségvállalási célokra” adott összeg az MNB olvasatában nem számít közpénznek. Az MNB-nek a rá vonatkozó törvény értelmében a nemzeti valuta értékállóságának a megőrzése a célja, nem pedig a pénzügyi felsőoktatás megújítása – szögezi le Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója.

További aggályokat vet fel, hogy a most kistafírozott alapítványok a vagyonukat – egyebek mellett – állampapírokba is fektethetik. Ha ez bekövetkezik, akkor az MNB – az alapítványokon keresztül – a költségvetés finanszírozójává válik. Márpedig az Európai Unió szabályai tiltják, hogy az állami költségvetésnek a jegybankok hitelt nyújtsanak.

A jegybank kastély- és irodaház-vásárlásai és pénzköltése ügyében a parlament költségvetési bizottsága is érdeklődik: Burány Sándor (MSZP) hétfőre összehívta a testületet, az ülésre Matolcsy György is hivatalos. Szelényi Zsuzsanna, az Együtt–PM politikusa is támogatja a kezdeményezést, a független képviselő azonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter véleményére is kíváncsi lenne az ügyben. Úgy vélte, az elmúlt időszakban azért nem ült össze a jegybank felügyelőbizottsága, hogy az MNB elnöke „szabadon garázdálkodhasson” –idézi az MTI a politikust, aki nem kér a Matolcsy nevével fémjelzett unortodox nézetekre alapuló közgazdászképzésből. Szűcs Lajos, a bizottság fideszes alelnöke szerint törvénytelen az ülés összehívása, mert Matolcsyt csak a gazdasági bizottság kérheti számon. Balog Ádám, a jegybank alelnöke az Mno.hu-nak adott interjújában elismerte, hogy az MNB „valóban eddig újszerű, szokatlan nagyságrendben” él most ezzel a támogatási lehetőséggel, de hozzátette, hogy mind az idén, mind 2015-ben nyereség jellemzi majd a gazdálkodásukat, azaz forrásból nem lesz hiány. Hangsúlyozta, hogy a 200 milliárd tőkeként értelmezendő, annak évi 5-10 milliárdosra becsült hozamát költhetik el a honi közgazdászok szakmai fejlődését változatos eszközökkel elősegíteni hivatott alapítványok. Az első pályázatokat már közzé is tették honlapjukon.

Duplájára dagadt a hitelprogram

A nagy sikerre való hivatkozással 500-ról ezermilliárd forintra emeli az MNB a növekedési hitelprogram második lépcsőjében lehívható keretet. A kamatmaximum 2,5 százalék maradt. A tavaly október óta elérhető, 90 százalékban beruházásokra fordítandó 500 milliárdos keretből – a feltételek sorozatos enyhítése nyomán – eddig 325 milliárdot tudtak kiosztani, de az MNB szerint a kassza karácsonyra kiürült volna, ezért dupláztak. A hitelprogramot eredetileg kétezermilliárdosra tervezték, de ekkora összeget a magyar kis- és középvállalkozói szektor képtelen felszívni. (K. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.