Összevonja a MÁV-ot és a Volánt a kormány?

A MÁV és a Volán-társaságok összevonásán dolgozik a kormány - tudta meg a Magyar Nemzet.
A lap szerint a párhuzamosságok felszámolása érdekében tervezik szervezetileg egy egységbe vonni a vasúti és a közúti közösségi közlekedési szolgáltatókat, előnyben részesítve a vasutat.

Az összevonásra vonatkozó terv egyébként már 2010-es választásokat követően megszületett, a Széll Kálmán-terv bejelentésekor már tényként közölték, hogy 2011 elején megalakul a nemzeti közlekedési holding. Ezt követően részleteket is ismertettek az elképzelésből: a MÁV Start és a 19 helyi Volán-társaság összeolvasztásával akartak egységes közlekedési céget létrehozni, amellyel - létszámcsökkentést követően - jelentős megtakarítást lehet elérni.

A tervezés során felmerült a BKV és az akkor még állami kézben levő Malév bevonása is. A hírek szerint az OTP egykori vezérigazgató-helyettese, Lantos Csaba vezette volna a holdingot, ám Fellegi Tamás fejlesztési miniszter törekvései ellenére nem született kormányhatározat az ügyben. Lantos elképzelései között szerepelt az egyéni közlekedés megdrágítása, hogy a közösségi közlekedés felé tereljék az utazókat.

Ilyen lépés lett volna az autóval munkába járók munkáltatói támogatásának megszüntetése, cserébe adómentesen lehetett volna bérleteket adni a dolgozóknak. A közösségi közlekedés tarifacsökkentéséből, alacsonyabb áfakörbe sorolásából sem lett semmi, ám a szintén e terv részét képező elektronikus útdíjat tavaly bevezette a kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.