Összevissza utalják a reálhozamot a pénztárak

Eltérő módszerek alapján fizetik ki az egykori tagjaiknak járó reálhozamot a pénztárak. Egyes kasszák betűrend szerint haladnak, de van, amely a kifizetések módjáról szóló nyilatkozatok beérkezése alapján, és olyan is, amely sorsolással dönti el sorrendet.

A jogszabályban előírtaknak megfelelően július 20-áig valamennyi pénztár rendben visszaigényelte a reálhozamok és munkáltatói támogatások kifizetéséhez szükséges összeget. A tegnapi nappal a pénztárak megkezdték a tagi követelések kifizetését. Borza Gábor, a Stabilitás Pénztárszövetség alelnöke szerint nincs érdemi akadálya annak, hogy az előírt határidőn belül megtörténjenek a kifizetések.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap a magánnyugdíjpénztárak visszaigénylésének kézhezvételét követő két munkanapon belül átutalja a kasszák pénzforgalmi számlájára a visszaigényelt összegeket. Ezt követően a pénztárak a visszalépő tagi kifizetéseket - a törvényi előírásoknak és a tagok korábbi nyilatkozatának megfelelően - a visszaigényelt összeg jóváírását legkésőbb 2011. augusztus 31-ig végzik el.

A Stabilitás számításai szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok átlagosan 80 ezer forint reálhozam-kifizetésbe részesülnek. Borza Gábor ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a banki és postai átutalások költségét- összhangban a jogszabályokkal – a pénztárak levonják.

A volt magán-nyugdíjpénztári tagokat megillető tagi kifizetések – reálhozam és tagdíj-kiegészítés – összegét a pénztáraknak 2011. július 20-ig kellett visszaigényelniük a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól. Ez a szövetség alelnöke szerint valamennyi pénztár esetében rendben megtörtént, így nincs érdemi akadálya annak, hogy az előírt határidőn belül végbemenjen a reálhozamok kifizetése.

Borza Gábor felhívta a figyelmet, hogy a reálhozam nem azonos az egyenlegértesítőkön szereplő hozammal. A pénztárak által év elején kiküldött értesítőkön ugyanis a tag egyéni számlájának egyenlege szerepel, amelyből le kell vonni a pénztártagság utolsó napja és a tagsági jogviszony utolsó napját megelőző hónap közötti időszakra vonatkozó, a KSH által közölt, előző hónaphoz mért fogyasztói árindexek szorzatával képzett inflációs ráta értékét. A reálhozam tehát a tag egyéni számlájának egyenlege (piaci érték) és a fenti módszerrel számított érték különbsége lesz.

Az AXA Magánnyugdíjpénztár 150 ezer tagjának összesen 6,4 milliárd forint reálhozamot fizet ki - közölte a pénztár csütörtökön az MTI kérdésére. Az AXA 8,3 milliárd forint értékben igényelt vissza az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK) reálhozamot és tagdíj-kiegészítést.

A pénztár megjegyzi, hogy az egy-egy pénztár által kifizetett reálhozam nem feltétlenül minősíti az adott pénztár befektetési tevékenységének sikerességét. Az elmúlt 12 évben a tagok jelentős része legalább egyszer váltott pénztárat, és ezek a tagok átlépéskor korábbi pénztáruk teljesítményét, az ott elért hozamokat is magukkal vitték. Így az a pénztár, amelyik a reálhozamot fizeti, csak az utolsó állomás a tagok „vándorlásának” folyamatában, ami azt a reálhozamot fizeti ki, amit a tagok az elmúlt 12 évben az összes korábbi és aktuális pénztárukban összesen szereztek - fejti ki az AXA.

Az AXA július 22-ei értéknappal kéri vissza az elsők között kifizetendő reálhozamokat. Így a jogszabály által előírt nyolc napos kifizetési határidő figyelembevételével az első tagok július 30-áig kapják meg reálhozamukat, és az AXA valamennyi pénztártagja jogszabály szerinti határidőig, augusztus 31-ig megkapja a reálhozamot - közölték.

A pénztár megjegyzi, hogy nem ábécé sorrendben, hanem egyéb véletlenszerű szisztémát követve fizeti ki a reálhozamokat. Mivel az ÁKK-tól visszakapott pénzeket a pénztárhoz való beérkezéstől számítva 8 napon belül ki kell utalni a tagoknak, a pénztárnál „extra profit” nem származik abból, hogy a pénztár kit mikor fizet ki - hangsúlyozták.

Több mint 38 ezer tagja számára fizet reálhozamot az Erste Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágazata, az átlagos reálhozam mértéke 34 150 forint. A kifizetéseket 2011. július 27-én kezdik meg, az ütemterv szerint minden reálhozam kifizetésének elindítása augusztus 3-ig megtörténik – közölte az Erste.

Mohr Lajos ügyvezető igazgató elmondta: az Erste összesen 38 414 pénztártag részére teljesít reálhozam-kifizetést, együttesen összesen 1,3 milliárd forint értékben. Ezt az összeget, a tagdíj-kiegészítésekkel együtt, július 20-án rendben visszaigényelték az Államadósság Kezelő Központtól. Az átlagos reálhozam mértéke 34 150 forint lett, saját egyéni reálhozamát mindenki lekérdezheti a pénztár web oldaláról.

Az ügyvezető közölte: a kifizetéseket július 27-én kezdi meg a pénztár, és az ütemterv szerint minden reálhozam kifizetésének az elindítása augusztus 3-ig megtörténik. Tekintettel azonban arra, hogy a jogosult volt pénztártagok 59 százaléka postai úton kérte a teljesítést, ők várhatóan később kapják majd kézbe a várt összeget.

Mohr Lajos bejelentette, hogy a pénztár magánpénztári ágazatai tovább folytatja működését mivel a maradó tagjainak száma meghaladta a törvényben előírt minimális kétezer főt. Az ügyvezető rámutatott: a mostani változásokat megelőzően is, de ezt követően is különösen fontos lesz a nyugdíj megalapozásához az egyéni öngondoskodás, amire kiváló lehetőség a 20 százalékos adókedvezményt biztosító önkéntes nyugdíjpénztár.

Az Aegon összesen 38,65 milliárd forintot kért vissza a kifizetések teljesítésére. Nagyon feszített a tempó, mert a nagy pénztáraknak, így az Aegonnak is  ugyanúgy egy hónap áll rendelkezésére a közel félmillió tag kifizetésére, mint annak a pénztárnak, amelyik csak néhány ezer tagot fizet ki.

Az ÁKK-tól ütemezetten kérték vissza a reálhozamot, hiszen a visszautalt összeget nyolc napon belül kell a tagoknak tovább utalniuk. Tehát már most előre meg kell mondani, hogy mikor kinek fizetnek. Az utalási kapacitásokat megtöbbszörözték az Aegonnál, hogy a lehető legrövidebb idő alatt fizethessék ki a reálhozamokat. A közel félmillió tagi kifizetés azonban még így is jelentős időt vesz igénybe.

Az első kifizetés várhatóan július 25-28. között elindul. A banki számlákra várhatóan az utalás napját követő napon érkezik a pénz, a postai kifizetésre nem tudnak határidőt vállalni, mivel ez a posta teljesítményétől függ. Az utolsó utalás várhatóan augusztus 24-25. környékén történik meg. Először a nyilatkozó tagok számára fizetnek a nyilatkozat beérkezésének sorrendjében, majd a nem nyilatkozó tagoknak.

Tizenegy pénztár marad talpon

A Stabilitás Pénztárszövetség adatgyűjtése alapján 11 pénztár érte el a működéshez szükséges kétezer fős létszámot, öt pénztár (ING, OTP, Aegon, AXA, Allianz) pedig a 10 ezer fő feletti létszámot. A nagy piaci pénztáraknál összpontosul a tagok és a kezelt vagyon mintegy 80 százaléka. A visszalépő tagokra jutó vagyon nagysága – nem végleges adatok alapján – 2827,5 milliárd forint volt, a maradók vagyona megközelíti a 234 milliárd forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.