Összeesett a hazai vállalatfelvásárlási piac

Az vállalatfelvásárlások és -fúziók (M&A) piacán tapasztalt visszaesés az idei évet tekintve hazánkban a legjelentősebb – áll a Niveus Consulting Group októberi összesítésében.

Az vállalatfelvásárlások és -fúziók (M&A) piacán tapasztalt visszaesés az idei évet tekintve hazánkban a legjelentősebb. 2012-ben eddig 32 ügylet zárult le, amely az egy évvel korábbi tranzakciószámhoz képest közel 25 százalékos csökkenést jelent. A bizonytalan gazdasági környezet és a beszűkült finanszírozási lehetőségek az ilyen típusú ügyleteket is visszavetik; a kitörési pontot a kis- és középvállalati szegmens jelentheti.

A következő években várhatóan a Jeremie I. program során véghezvitt befektetésekből való kiszállások, a még rendelkezésre álló tőke, valamint a Jeremie II. indulásával elérhetővé váló újabb források fogják táplálni a hazai tranzakciós piacot.

A tavalyi év növekedését követően a bejelentett és lezárt tranzakciók számát és értékét tekintve a piac jelentős visszaesést mutat az Európai Unióban, valamint a közép-kelet-európai régióban is. A visszaesés az EU-ban és
a közép-kelet-európai régióban egyaránt 5 százalék körüli. 

Kockázatitőke-befektetések tekintetében hazánk egyébként kiemelkedően jól teljesít a többi uniós tagországhoz képest. Az EVCA (European Private Equity and Venture Capital Association) nyilvánosságra hozott adatai szerint a 0,04 százalékos GDP-arányos tőkebefektetés alapján Magyarország az EU-tagországok között a 6. helyen áll, annak ellenére, hogy az első Jeremie program keretében az alapok által elnyert és átlagosan 30 százalék magántőkével kiegészített 48 milliárd forintnyi rendelkezésre álló összeg – részben az alapok késedelmes indulása miatt – egyelőre csak 30-35 százalékban került kihelyezésre.

A kihelyezések célterületét főként az informatikai és technológiai cégek – amelyek az M&A tranzakciók jelentős részét
is meghatározzák –, valamint média, telekommunikációs, kereskedelmi, feldolgozóipari és biotechnológiai iparágakban szereplő kis-és középvállalatok alkotják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.