Összesen 57 milliárdra perelték be a NAV-ot

Igencsak tetemes summát szeretnének a cégek és magánszemélyek "visszakapni" a NAV-tól. A hivatal ellen eddig idén 1600 pert indítottak adózók, amely eljárások összesen 57 milliárd forintról szólnak.

Jelentékeny pénz miatt fogták perbe az első kilenc hónapban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV). A Magyar Nemzet mai beszámolója szerint az adózók több mint 1600 ügyet indítottak a szervezet ellen, miután nem fogadták el az hatóság határozatát, amelyekben 57 milliárd forint sorsa a tét.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy az adózók a tavalyinál jóval nagyobb összegek miatt fordulnak a bíróságokhoz. Az idei ügyek közül a legnagyobb például 12 milliárd forintról szól. Ebben az esetben a NAV több adónemben is hiányosságokra és befizetetlen tételekre bukkant. A legnagyobb probléma ugyanakkor a társasági adó hiányos levonásában volt. A cég a vonatkozó megállapításokkal nem értett egyet, ezért választotta az ügy jogi rendezésének lehetőségét.

Ugyanakkor nem csak vállalkozások fordulnak bírósághoz. Az idei mintegy 1600 ügy mintegy felét magánszemélyek indították. Ők legtöbbször a vagyonosodási eljárásban ellenük hozott hivatali döntések miatt elégedetlenek, számos esetben túlzónak tartják az ingatlanszerzéskor kirótt illeték összegét.

A vállalkozások egyébként leginkább az áfa kapcsán mentek perre, azt sérelmezve, hogy a NAV megtagadta az előzetesen felszámított forgalmi adó levonását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.