Összeomlott az ötvenmilliárdos piramisjáték

A világtörténet egyik legnagyobb értékre elkövetett csalásával vádolják a New York-i Nasdaq tőzsde egykori elnökét. Bernard Madoff pénzügyi piramisjátéka 50 milliárd dollárral károsította meg a benne résztvevőket, köztük komoly nagy bankokat és fedezeti alapokat. Madoff háziőrizetben várja sorsa jobbra fordulását.

A pénzügyi piramisjátékok új dimenzióját megnyitó New York-i nagybefektetőt, Bernard Madoffot egy rendbeli különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával vett őrizetbe az FBI még csütörtök reggel. Csütörtök esti bírósági meghallgatásán Madoff rezzenéstelen arccal, kommentár nélkül vette tudomásul a fejére olvasott vádakat, abban reménykedve, hogy a 10 millió dolláros váltságdíj fejében – amire manhattani lakása nyújtott fedezetet – szabadlábra helyezik – tudta meg a The Wall Street Journal. Így is történt.

A Bernard L. Madoff Investment Securities LLC vezére tehát nem a rácsok mögül szervezheti meg védelmét, igazolhatja ártatlanságát. (Ám csak jövőre, mivel az első meghallgatását január 12.-re tűzték ki.) Ez sem lesz egyszerű feladat, mivel a kiemelkedően magas hozamra felvett pénzekkel játszott, a kifizetéseket az éppen újonan belépők befizetéseiből fedezte.

A műfaj klasszikusáról, az olasz származású Charles Ponziról elnevezett séma szerint működő rendszer messze az építkezési szakasz végén járt, vagyis sok remény már nincs arra, hogy nyomukra bukkanjanak az eltűnt milliárdoknak. Egészen pontosan 50 milliárd dollárról van szó, ennyi a Madoff cége által okozott kár”. Percekkel az összeomlás előtt parancsoltak megálljt a piramisjátéknak a hatóságok, ugyanis a szövetségi ügyészség közleménye szerint szerda este Madoff két kollégája előtt bevallotta, hogy nincs tovább, befejezi, mert elfogyott a pénz.

„Az egész egyetlen nagy hazugság volt, Ponzi-féle piramisépítés ipari méretekben.” – ismerte el. A 70 éves Madoff már érezte, hogy nyakán a kés, erre utal, hogy kollégáinak a szokottnál korábban, már a múlt héten ki akarta fizetni az éves prémiumukat. Két munkatársának azt is elárulta, hogy már évek óta a lyukakat tömködi, gyakorlatilag a vállalkozás fizetésképtelen.

A pénzügyi manövereket a kettős életet élő Bernard L. Madoff Investment Securities LLC bonyolította. Egyrészt regisztrált brókercégként legális ügyleteket végzett – októberi forgalma alapján a Nasdaq 23. legnagyobb alkusza volt –, másrészt viszont befektetési tanácsadást is kínált a kiválasztottak számára, ám arra nem kért engedélyt. A tőzsdehatóság (SEC) szerint több mint 17 milliárd dollárt menedzseltek ily módon, az általuk okozott kár viszont ennek a háromszorosa. Klienseik közé nagy európai bankok és fedezeti alapok (hedge fundok) tartoztak, úgyhogy a bukásnak biztosan széles nemzetközi visszhangja lesz – jegyzi meg a MarketWatch.

Az első két áldozat nevét már közölte is a Bloomberg. Értesülései szerint a legnagyobb vesztes a magyar fül számár nem túl ismert Fairfield Setry nevú cég, amely 7,3 milliárd dollárja után futhat, míg a bermudai bejegyzésű Kingate fedezeti alap 2,8 miliárd dollárját sirathatja most. A Fairfield az irányadó kamat feletti 4-6 százalékos prémiumot kért a befizetett dollármilliárdok után.

Ha az esküdtszék bűnösnek ítéli, legfeljebb húsz év börtönt róhat ki Madoffra a bíró, mellékbüntetésként pedig ötmillió dollár kártérítés megfizetésére kötelezheti. Az már most biztos, hogy minden idők legnagyobb piramisjátékának vetettek véget a héten az amerikai hatóságok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.