Összecsapott a Tesco és a Spar

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) Etikai Bizottsága nemrégiben elmarasztalta a Tesco áruházláncot versenytársát, a Spart hátrányosan feltüntető összehasonlító reklámja miatt. A két üzletlánc azonban tovább vitatkozik a kérdésről, kölcsönösen etikátlansággal vádolva egymást.

Az OKSZ etikai bizottsága május 11-én megtartott ülésén határozatot hozott, amelyben megállapította, hogy a Tesco  ár-összehasonlítást tartalmazó reklámjai etikátlanok. Hasonlóképpen az is, hogy a Tesco az ár-összehasonlításokat egy-egy konkrét áruházban végzi, miközben az eredményt az országos és regionális akciós újságjában közli.

Az OKSZ Etikai Bizottsága figyelmeztette a Tescót arra is, hogy az árak összehasonlítását tartalmazó reklámban ne szerepeljen olyan termék, amelyből a reklámozott áruházában nem rendelkezik kellő mennyiségű árukészlettel. A határozatban kötelezte a Tescót, hogy tegye közzé a határozat rendelkező részét, amelyben vétsége egyértelműen megállapításra került.

Vámos György, az OKSZ főtitkára az MTI-nek elmondta: ha az  ellenérdekelt fél nem fogadja el a testület döntését, a határozatot a panaszos fél nyilvánosságra hozhatja. Ezt meg is tette a Spar hétfőn, közleményében hangsúlyozva azt is, hogy a Tesco nem hajtotta végre a határozatot. Sőt - mutatott rá  Laber Zsuzsa, a Spar kommunikációs vezetője - a Tesco saját magát tüntette fel etikusnak a nyilvánosságra hozott állásfoglalásában, tehát a határozat tartalmát ellentétes módon kommunikálta a médiának.

A Tescónál az MTI megkeresésére közölték, hogy a Pest megyei bíróság június 29-i ítéletében a Tesco magatartását az említett reklámokat illetően minden szempontból jogszerűnek találta. Az ítélet még nem jogerős. Hackl Mónika, a Tesco szóvivője egyben jelezte: az OKSZ Etikai Bizottsága ugyan három pontban elmarasztalta a Tescót, másik 6  pontban azonban minden szempontból megfelelőnek találta az alkalmazott eszközeit. Így összességében a Tesco reklámjai etikusak  - vonta le a következtetést.

A Tesco kifogásolja ugyanakkor, hogy a Spar az említett határozatban a számára biztosított terjedelmet túllépve, és a megengedett határidő után is szerepeltette honlapján az említett szöveget. Mindkettő kifogásolható lépés - mutatnak rá.
Vámos György a két cég közötti vitát nem kívánta kommentálni. Megjegyezte azonban, hogy az OKSZ etikai testületének már volt olyan döntése, amit mindkét érintett elfogadott.

Fizetés egy Spar-pénztárnál - nálunk is indul a franchise
Spar, Móricz Simon felvétele, 2009-07-07, élelmiszer, áruház, vásárlás,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.