Összeállt a Varga-csomag

Hivatalosan az uniós túlzottdeficit-eljárás (június 21-re várt) megszüntetése érdekében módosítja immáron negyedszer az Országgyűlés az idei költségvetési törvényt. A zárolásokon túl azonban számtalan más szabályt is elfogadnak, így lesz lehetősége némi kölcsönfelvételre a Nemzeti Vagyonkezelőnek, lesz külön költségvetése a Nemzeti Választási Irodának, és Esztergomtól is inkasszózhatják egy korábbi, a városvezetés által vitatott tartozását.

A költségvetés negyedik módosítása ma nyerte el végső formáját (holnap pedig várhatóan el is fogadják így). Ám az utolsó pillanatban is került módosítás a módosításba, így például állami garanciát adnak a fuvarosok azon hiteleire, amelyet az új elektronikus útdíjfizetéshez szükséges fedélzeti egységek beszerzésére költenek. Hasonló - korábban a szabályok közé integrált - módosítással a Garantiqa Zrt.-nek adtak lehetőséget, hogy biztosítsa a patikaprogramban adott MFB-hiteleket.

Varga Mihály először csak kicsit kiigazít

A parlamenti vita során egyebekben a lényeg nem is változott: az unió meggyőzéséhez a kormány 93 milliárd forintos zárolást vállalt. Ebből 69 milliárdot saját hatáskörben el is tudott vonni a tárcáktól. Törvényjavaslatot a további 24 milliárd biztosítása érdekében kellett benyújtania: a módosításokkal ott is sikerült elvenni a pénzt, ahol önálló gazdálkodás folyik.

Ilyen például a pénzügyi felügyelet, amely egyrészt meg is szűnik októbertől, másrészt viszont a mostani módosítás nyomán 1,5 milliárd forintot be kell fizetnie a büdzsébe. Ezzel a bevétellel egyébként mérséklődik is az év végi hiánycél: 879,8 milliárd forint lesz.

De ezzel a törvénnyel biztosítják azt is, hogy a kényszernyugdíjazásokból származó megtakarításokat ne költhessék el az intézmények.

A hivatalos indoklás szerint az unió miatt elrendelt zárolások azonban csak egy kisebb részét jelentik a csomagnak: ha már hozzányúlnak a költségvetéshez, más pontokon is módosítják azt. Ilyen változtatás, hogy az újonnan megalakított Nemzeti Választási Irodának saját költségvetést alakítanak ki: az idén a szervezet 374 millió forintot fordíthat munkatársai fizetésére (és a járulékokra) - a tervek szerint az eddigieknél több munkatárs kell a választások lebonyolításához, hiszen jóval több külhoni magyar szavazhat (a regisztrációt követően). A 2014-es választások előkészítésére egyébként 2,3 milliárd forintot adnak.

Engedményekre azonban másutt is van példa, így például a Magyar Nemzeti Filmalap számára lehetővé teszik a költekezést - miniszteri engedéllyel túlléphető lesz a korábban meghatározott keret. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél pedig némileg engednek a korábbi, az állami vagyonkezelő cég hitelfelvételét korlátozó szabályokon. Az új rend szerint korlátozott formában az MNV mégis vehet fel kölcsönt. Az indoklás szerint „hatékonyabb forrásbevonást” tesz lehetővé, hogy a cég a a tulajdonában lévő részvényeket, részesedéseket fedezetként ajánlja fel. Ez akár lehetőséget ad arra a cégnek, hogy az állami vagyonból származó bevételeket növelni tudja – vagyis fedezetet biztosítson az állami nagyberuházásokra. (Ezeket az uniónak tett ígéret szerint nem folyó bevételből fedezi majd a jövőben a költségvetés, és így 60 milliárdos hiánylefaragást ér el).

Hasonlóan érdekes módosítás az, amely lehetővé teszi, hogy a központi kormányzat végleg saját szája íze szerezze az Esztergommal folytatott egyik korábbi vitáját. A város még tavaly veszett össze a Magyar Államkincstárral azon, kell-e fizetnie és mennyit az államnak átadott intézmények fenntartása után. A befizetést végül törvényben rendelték el a városnak - ám az ennek ellenére nem teljesített. Most arra teremtenek lehetőséget, hogy az adóhivatal inkasszóval vegye le az összeget Esztergom számlájáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.