Örülhetnek a biztosítók, hogy nem aggódtak jobban a gazdák

A több mint kétmillió hektárnyi magyarországi erdőből kevesebb mint 100 ezer hektár biztosított, a tavaly decemberi jégkár miatt a biztosítói kárkifizetés biztosan meghaladja a díjbevételt – mondta Póczik András, a főleg mezőgazdasági biztosításokkal foglalkozó Agape 2000 Kft. alkuszcég ügyvezetője az MTI-nek.
Jelenleg három biztosító, az Allianz, a Generali, valamint a Groupama Garancia foglalkozik erdőbiztosítással. Az éves díjbevétel ebből az üzletágból – a három biztosítónál összesen – néhány tízmillió forint. A decemberi károk felmérése – amikor az ónos eső ráfagyott a fákra, és az így keletkezett terhelés tett kárt a faállományban – még tart, az azonban már látszik, hogy a kár meghaladja a tavalyi díjbevételt – vélte az ügyvezető.

Az alapbiztosítás minden esetben magában foglalja a tűz, a jégverés és a vihar okozta károkat. A kiegészítő biztosítások között szerepelnek olyanok is, amelyek csak erdőben előforduló károkat térítenek. Ilyen például a hótörés (amikor a fákra rakódott hó súlya alatt törnek le az ágak), továbbá a jég vagy az ónos eső által előidézett károk.

A másik jellemző biztosítói kifizetés nem a kárhoz, hanem annak a megelőzéséhez kötődik. Például 21 rovar kártevésének a megelőzési költségét vállalja át a biztosító, köztük a múlt évben nagy károkat okozó gyapjas lepkéét.

A biztosítási díj függ még attól is, hogy az erdőt örökzöld fenyőfélék vagy kemény-, illetve lágy lombú fák alkotják. A díj alapja a friss telepítésű erdőknél a telepítés fajlagos – hektáronkénti – költsége, míg a régebbi erdőknél a kitermelhető fa mennyisége. Az éves biztosítási díj ezek 0,8 százalékától indul, és a teljes védelemnél elérheti a 2,7 százalékot is – tette hozzá Póczik András.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.