Orrnehéz a gazdaság, de becsapódni nem fog

Még nem állt bele a földbe, csak orrnehéz a gazdaság. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt nyiatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy az első öthavi hiányadat nem ad okot a nyugtalanságra. Jóllehet az első négy havi hiány 951 milliárd forintot tett ki, ami karmolja az egész évre tervezett mínuszt - az idén a GDP 2,9 százaléka a hiánycél, ami 984 milliárd forint. 

A tárca szerint nincs itt semmi gond, csak éppen az államháztartás sajátosságai miatt most kicsit rosszul néz ki a dolog: a bevételek rendszerint az év második, míg a kiadások az első felében realizálódnak, így nem meglepő, ha májusra megszalad a hiány. Emellett egy sor uniós kifizetés késik, ami szintén borítja az egyenleget. Egy sor kiadást is előre kellett hozni, így a májusi gyed, gyes és egyéb kifizetések még az áprilisi büdzsét terhelték.

Extra és egyedi kiadás volt az év elején az önkormányzatok adósságának átvállalásából keletkező majd 70 milliárd forint értékű lyuk is - sorolta a lapnak Banai Péter Benő. A gazdaságkutatók és szakértők egyöntetűen állítják: tartható az idei 2,9 százalékos hiánycél, a rendszerben ugyanis van annyi tartalék, ami ehhez kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.