Oroszországban ijesztő méretűre nőtt a ki nem fizetett bérek állománya

Oroszországban már többéves csúcson van a ki nem fizetett bérek összege, május végén közel járt a 8,8 milliárd rubelhez.

Májussal bezárólag összesen nyolcmillió alkalmazott nem jutott hozzá rendben fizetéséhez. Elsősorban a feldolgozóipar foglalkoztatottjait érinti ez: a bérelmaradások csaknem fele ebben az ágazatban van. Évek óta milliárdos nagyságrendű elmaradás van a bérfizetéseknél. A mostani helyzet, a mintegy 280 millió dollárnak megfelelő elmaradás mindazonáltal szerénynek tűnik az 1998-as orosz pénzügyi válság idején tapasztalt elmaradáshoz a fizetésekben: akkor mintegy 3,8 milliárd dollárnyi pénzt vártak hiába az orosz dolgozók.

Vlagyimir Putyin 2000-ben elnöki kampánya központi kérdésévé tette a bérfizetési késedelmek leküzdését. Most viszont Putyint, aki jelenleg miniszterelnök, éppen azzal vádolta Oleg Deripaszka orosz milliárdos, hogy közvetve ő az okozója a fizetések késedelmes folyósításának. Deripaszka szerint más lenne a helyzet, ha Putyin miniszterelnök többet tenne a gazdaságért, hogy a vállalkozások sikeresebben működhessenek. Nemrég Putyin fenyegette Deripaszkát, amikor cementgyárában elmaradt a bérfizetéssel, kilátásba helyezve, hogy majd az állam veszi kézbe a cementművet, ha a magántulajdonos nem tud ott rendesen gazdálkodni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.