Oroszország szívesen bővítené a Paksi Atomerőművet

Oroszország a most zajló magyar-orosz kétoldalú csúcson is rendületlenül ajánlkozott a Paksi Atomerőmű bővítésére. Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes bízik az együttműködésben, mivel "már vannak kedvező tapasztalataik a Paksi Atomerőmű felújításában".

Oroszország és Magyarország jelentős előrelépést tettek fontos két- és sokoldalú projektek realizálásában, elsősorban Európa energetikai biztonsága terén - jelentette ki Viktor Zubkov orosz miniszterelnök első helyettese az Orosz-Magyar Kormányközi Bizottság ötödik ülésének befejezése után - közli az Oroszország Hangja rádió magyar nyelvű internetes oldala.

Kiemelte: a Gázprom és a Magyar Fejlesztési Bank megegyezett a Magyarországon keresztül tervezett Déli áramlat gázvezetékkel kapcsolatos tervezővállalat megalapításáról. (Megjegyzendő, hogy a kivitelezésre már korábban közös cég jött létre.) Viktor Zubkov kiállt a Magyarországot érintő fejlesztés mellett.

Szavai szerint az orosz-magyar energetikai együttműködés fontos eleme - a Déli áramlathoz kapcsolódó - közös gáztároló is. (Ezt a Mollal közösen tervezik.) A fejlesztés szintén gyors ütemben halad - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Viktor Zubkov bízik az atomenergetikai együttműködésben is. Már vannak kedvező tapasztalataik a Paksi Atomerőmű felújításában. "A legújabb technológiák, amelyeket az orosz fél ajánlott, megbízható bázisul szolgálnak az együttműködés folytatásához, többek között az erőmű bővítéséhez is" - mutatott rá Viktor Zubkov.

A közlemény ennek kapcsán nem tér ki a japán atomkatasztrófára.

 

Paksi atomerőmű. Együtt könnyebb?
Kurucz Árpád 2006.09.27. Digitális 5. sz. DVD Paks, atomreaktor, atomerőmű sugárzásveszély
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.