Oroszország egyelőre "raktárra" termel

Amíg nem tudnak megegyezni Ukrajnával, addig sem áll le a gázkitermelés, a Gazprom folytatja a tározók feltöltését – mondta Alekszander Medvegyev alelnök, újfent megsürgetve a a tárgyalások felújítását az ukránokkal.

Oroszország kész a gázárvitát lezáró tárgyalásokra, ám egyelőre nincs kivel leülnie az asztalhoz, mert amióta december 31.-én az ukrán delegáció felállt, azóta hiábavaló minden próbálkozásunk a megbeszélések felújítására - mondta Alekszander Medvegyev, a Gazprom alelnöke telefonos sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: még az ortodox karácsony sem lehet akadálya annak, hogy az egész Európát aggasztó gázkrízis rendezésére irányuló tárgyalásokat megtartsák, az üzengetéseknek pedig nincs sok értelme. Medvegyev megerősítette, hogy sem orosz, sem türkmén, sem másmilyen gáz nem tud átmenni Ukrajnán, mivel mind a négy vezetéken elzárták a csapot az ukránok.

Az alternatív szállítási útvonalak eközben csúcskihasználtsággal működnek, itt az alelnök a Fehéroroszországon áthaladó vezetékre gondolt, amely napi 170 millió köbméter szállítására van méretezve. Az oroszok mindenesetre bíznak abban, hogy hamar ismét megindulhatnak a szállítások Ukrajnán át, napi 420-450 millió köbméter gázzal ellátva az uniós partnereket. Erre készülnek is: termelésüket egyelőre nem fogják vissza, addig is a kifejtett mennyiséggel a tárolókat töltik fel. Medvegyev azt nem árulta el, hogy a termelés meddig tartható fenn ily módon.

A Gazprom és Oroszország a gyors és méltányos megegyezés híve, de a most megszellőztetett ukrán ajánlat, amely ezer köbméterenként 201 dolláros árról szól, messze áll attól, amit Moszkvában elfogadhatónak tartanak – kommentálta a friss híreket az alelnök, megemlítve, hogy a 250 dolláros ár, amit a Gazprom ajánlott erre az évre Ukrajnának, méltányos és különleges.

Arra a kérdésre kitérő választ adott, miszerint ezt az árat miért nem december közepén ajánlották meg, hiszen akkor minden bizonnyal elkerülhető lett volna a mai válsághelyzet kialakulása. Végezetül ismét a tárgyalóasztalhoz invitálta az ukrán partnereket, hogy független nemzetközi megfigyelők bevonásával tegyenek pontot a gázvita végére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.