Oroszország belement, hogy ellenőrökkel jöhet a gáz

Oroszország megállapodott az Európai Unióval azokban a feltételekben, amelyek alapján megfigyelők ellenőrizhetik az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállításait – jelentette be az EU soros elnöksége csütörtök késő este kiadott közleményében.

Az ellenőrök telepítésének el kell vezetnie ahhoz, hogy helyreálljon az EU-tagállamok Oroszországból származó ellátása – áll a cseh elnökség Brüsszelben publikált nyilatkozatában, amely Mirek Topolánek cseh és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő telefonbeszélgetésére hivatkozik.
Az uniós gázellátást is megzavaró gázvita két főszereplője, az ukrán Naftogaz az orosz Gazprom cég vezetése előzőleg Brüsszelben tárgyalt uniós illetékesekkel és egymással, és az orosz fél - korábbi EU-közlés szerint - elutasította a megfigyelőmissziót, ha azzal párhuzamosan nem mehetnek orosz szakértők is Ukrajnába.

A késő esti cseh közleményből nem derül ki, hogy mi vezetett Moszkva álláspontjának megváltoztatásához.
A szöveg úgy fogalmaz, hogy a megállapodás szerint az ellenőrök bármely olyan helyszínen megfigyeléseket végezhetnek, amelynek szerepe van a gázáramlás biztosításában. A nyilatkozat szerint Topolánek és Putyin Angela Merkel német kancellárral is tárgyalt az este folyamán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.