Oroszország: kettő vagy hét százalékos lesz a visszaesés?

Az orosz gazdaság idén a hivatalosan várt 2,2 százaléknál nagyobb mértékben gyengülhet, elemzők a hét százalékot sem tartják kizártnek. A pénzügyi válság mélypontján azonban már sikerült túljutni - jelentette ki az orosz jegybank egyik illetékese.

Alekszej Uljukajev, a központi bank első elnökhelyettese szerint minden ok megvan azt feltételezni, hogy a GDP hanyatlása nagyobb lesz a hivatalosan becsültnél. Hogy mennyivel, arról nem beszélt az illetékes. Hangsúlyozta azonban, hogy a kritikus fázison már sikerült túljutni, a gazdaság kiegyensúlyozottá vált.
Elemzők azzal számolnak, hogy az idei első negyedévben a hazai össztermék 7 százalékkal esik a nyersanyagárak csökkenése miatt, illetve annak a hatására, hogy befagyott a hitelpiac. A rubel árfolyama már stabilizálódott azután, hogy néhány hónap leforgása alatt elvesztette értékének a harmadát. Eközben az ország egyik fő exportbevételét adó kőolaj ára ismét nőni kezdett, világpiaci ára már 50 dollár feletti.
Uljukajev azzal számol, hogy a rubel/dollár átlagárfolyam magasabb lesz, mint ami az idei költségvetésben szerepel. Az illetékes szerint 1 dollár átlagára 32-33 rubel lesz, és nem 35 rubel. Pénteken a dollárt 33,47 rubelen jegyezték.
A rubel védelmében a jegybank többször emelte az alapkamatot, de Uljukajev szerint hamarosan kamatcsökkentésre kerül sor, valamikor a második negyedévben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.